Wat is manuele therapie?

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen het domein van de kinesitherapie. De manueel therapeut(e) probeert hierbij altijd de oorzaak van klachten te achterhalen en die oorzaak te gaan behandelen. Het heeft immers weinig zin om de symptomen weg te halen als de oorzaak niet wordt aangepakt. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut(e) gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Hij/zij probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

 

Welke technieken worden er binnen de manuele therapie gebruikt?

De manueel therapeut(e) gebruikt een heel arsenaal aan technieken. Veel gebruikte technieken zijn o.a. mobilisaties, oscillaties, neurogene mobilisaties, weke delen technieken (zoals stretching, triggerpuntrelease en dry needling) en stabilisatietraining. Eén van de technieken die de manueel therapeut(e) onderscheidt van een andere kinesitherapeut(e) zijn de manipulaties.

Wat zijn manipulaties?

Een manipulatie is een passieve beweging van een botstuk. Hierbij wordt aan het einde van de bewegingsuitslag een bewegingsimpuls toegevoegd. Deze is met relatief weinig kracht maar met een hoge bewegingssnelheid. Tijdens een manipulatie kunnen één of meerdere “kliks” gehoord worden. Deze “kliks” kunnen even goed gehoord worden bij een niet geblokkeerd gewricht. Dit wil niet zeggen dat er altijd een “klik” moet gehoord worden. De focus ligt immers op het laten verdwijnen van de gevonden blokkades.
De kans op schade tijdens een manipulatie is uiterst klein. De manipulaties worden altijd over een heel kleine bewegingsbaan uitgevoerd.

 

Welke klachten kunnen met manuele therapie worden behandeld?

Enkele voorbeelden van klachten waarmee je bij de manueel therapeut(e) terecht kan zijn acute of chronische klachten ter hoogte van de nek of lage rug, uitstralingspijn ter hoogte van arm of been, houdingsgerelateerde pijn, hoofdpijn, aspecifieke oorpijn, enzovoort.

Praktisch: Behandeling op afspraak.

Wout – 0499 27 53 84 of wout.demey@believe-med.be

Gerelateerd

Sportspecifieke revalidatie

Sporten is gezond maar af en toe loopt het ook eens mis en raak je ...

Hoe kan jij deze zomer het beste uit je vakantie halen en zorgeloos genieten?

...dringend nood aan vakantie omdat je werkomgeving je energie vreet ...

Rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen komen veel vaker voor dan je zou denken! De ...