Borstkanker treft je niet alleen

Ik ben Katrijn, verpleegkundige, 28 jaar en mama van een zoontje.

Zeven jaar geleden studeerde ik af als bachelor in de verpleegkunde. Sindsdien werk ik als thuisverpleegkundige, vooral in regio Belzele. Ook ik word af en toe geconfronteerd met patiënten met borstkanker. Als thuisverpleegkundigen komen we in  patiënten hun eigen leefomgeving en krijgen we een kleine blik op de thuissituatie. Stuk voor stuk heel aangrijpende verhalen maar ook stuk voor stuk zo’n moedige mensen!

Zeven jaar geleden koos ik ervoor om mijn bachelorproef te schrijven over de impact van borstkanker, niet enkel op de patiënt maar ook op de partner. Want borstkanker treft je niet alleen.. Helaas was er toen nog heel weinig wetenschappelijke literatuur over de impact op de partner of de omgeving van een patiënt met borstkanker.

“Sinds mijn vrouw borstkanker had, gaat de badkamerdeur op slot bij haar”. Een zinnetje dat mij aangreep zo’n zeven jaar geleden. Ik had een gesprek met een partner van een patiënte met borstkanker. De man gaf aan dat er sinds de diagnose borstkanker zoveel veranderde in hun relatie. Zowel op fysiek, als op psychisch, als op seksueel vlak. Hij wist dat het veel tijd nodig had. Eén ding wist deze man wel zeker. Hoewel zijn vrouw genas van die vreselijke ziekte, ze zijn getekend voor het leven.. Dit is slechts een klein fragment uit de vele gesprekken die ik toen voerde in functie van mijn bachelorproef zeven jaar geleden. Ik merkte ook tijdens mijn stage destijds dat het voor patiënten en hun partners heel belangrijk is  om duidelijke en beknopte informatie te krijgen over hun ziekteproces.

Stel je voor.. Je krijgt de diagnose borstkanker te horen. Dit slaat in als een bom. Er gaat zoveel door je heen. Je krijgt zoveel informatie, waarvan er veel verloren gaat doordat je zo van slag bent. Informatie is juist zo belangrijk in zo’n ziekteproces! Ik deed toen stage in een borstkliniek. Ik ontwikkelde in functie van mijn bachelorproef ‘een gids doorheen het hele traject’, een brochure die het traject van de borstkankerpatiënt in kaart bracht. Heel beknopt, de meest relevante info en heel laagdrempelig geschreven. Informatie die de patiënt en hun partner ontgaan waren tijdens de consultatie, konden ze thuis op hun tempo nog eens nalezen in de brochure. Mijn brochure werd lang gebruikt in de borstkliniek. Ondertussen zijn de informatiekanalen veel ruimer geworden en worden er andere digitale alternatieven aangeboden.

Als verpleegkundigen zouden we soms zoveel voor de patiënt en zijn/haar omgeving willen doen maar is er zo weinig dat we kunnen doen.. Maar toch. Een luisterend oor, een schouderklopje en een bemoedigend woord. Kleine dingen met een grootse betekenis.

Oktober.. De maand waarin borstkanker in de kijker wordt gezet.
Een hart voor patiënten met borstkanker.

Een hart voor de partners van deze patiënten.

Een hart voor iedereen in de strijd tegen borstkanker!

 

#laatnaarjeborstenkijken

Wil je meer weten over bortskanker? Praten met lotgenoten? Financiëel onderzoek/preventie/behandeling rond borstkanker steunen?

Neem  dan eens een kijkje op de THINK PINK site Vlaanderen!

Meer info:

ellen.schatteman@believe-med.be of www.think-Pink.be

Gerelateerd

Sportspecifieke revalidatie

Sporten is gezond maar af en toe loopt het ook eens mis en raak je ...

Hoe kan jij deze zomer het beste uit je vakantie halen en zorgeloos genieten?

...dringend nood aan vakantie omdat je werkomgeving je energie vreet ...

Rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen komen veel vaker voor dan je zou denken! De ...