VEERKRACHT VAN KINDEREN EN JONGEREN VERGROTEN

VEERKRACHT VAN KINDEREN EN JONGEREN VERGROTEN

Graag zetten we onze kinderen en jongeren in de kijker. Rode Neuzen Dag is een benefietactie die zich inzet om geld in te zamelen om de mentale, fysieke en sociale weerbaarheid van jongeren te verbeteren (zie www.rodeneuzendag.be).…

Dat onze weerbaarheid en veerkracht de voorbije maanden sterk op de proef zijn gesteld, hoef ik jullie niet te vertellen. Ook voor jongeren zijn de huidige omstandigheden een serieuze uitdaging. Verschillende onderzoeksgroepen trachten de impact van de covid pandemie op de ontwikkeling van jongeren na te gaan. Uit de eerste resultaten van deze studies blijkt dat kinderen en jongeren heel verschillend reageren op de maatregelen en veranderingen die covid met zich meebrengt. Sommige jongeren ervaren door de (gedeeltelijke) lockdown en maatregelen meer rust en genieten van extra vrije tijd. Anderen voelen zich net angstiger en maken zich meer zorgen.

Hoe kunnen we helpen om de mentale veerkracht van onze jongeren te vergroten?

Veerkracht werkt beschermend in het omgaan met moeilijke gebeurtenissen. Kinderen en jongeren ontwikkelen veerkracht in interactie met de leefwereld waarin ze zitten. Ouders, leerkrachten, vrienden… spelen dus een belangrijke rol. Hoe kan je concreet ondersteunen?

  • Blijf in contact

Moedig jongeren aan om sociale contacten te blijven aangaan. Nodig hen uit om te praten over wat moeilijk gaat. Help hen om hulp te (durven) vragen wanneer het nodig is.

  • Deel je emoties

Durf te praten over wat er in je omgaat. Durf je gevoel te benoemen. Nodig de jongere uit om ook over zijn of haar gevoel te praten.

  • Pak je problemen aan

Zoek samen naar een oplossing voor een probleem. Moedig de jongere aan om stap voor stap met een probleem aan de slag te gaan.

  • Zoek naar leuke activiteiten

Ga op zoek naar activiteiten (samen) die de jongere een goed gevoel bezorgen. Bouw rust en ontspanning in waarbij de jongere tijd heeft om tot zichzelf te komen. Moedig de jongere aan om iets nieuws uit te proberen.

  • Blijf in beweging, slaap voldoende en eet gezond

Sport en gezonde voeding zorgen voor energie. Ook slaap is heel belangrijk. Te weinig slaap kan grote effecten hebben op de concentratie en het welbevinden van jongeren.

Heb je nog vragen of wil je meer info?

Op www.noknok.be staan heel wat leuke tips en oefeningen waarmee jongeren zelf aan de slag kunnen.

Op zoek naar hulp of nood aan een gesprek?

In onderstaand overzicht kan je alle chathulpverlening voor jongeren terugvinden.