Seksuele problemen in Vlaanderen.

Seksuele problemen in Vlaanderen.

Uit het bed praten is voor velen “not done”. Wat tussen de lakens gebeurt is intiem en intieme zaken daarover spreken we niet al te graag. Er heerst nog steeds een groot taboe over seksualiteit. Praten over zaken die misschien wat minder gaan is uit den boze. Vaak kroppen we onze onzekerheden en zorgen omtrent seksualiteit op en vragen we ons stilletjes af of we wel goed bezig zijn. Of we wel normaal zijn?  Twee dingen staan zeker vast: je bent normaler dan je denkt en je bent zeker niet alleen met  je vragen, zorgen of problemen rond seksualiteit.  

 

Volgens het sexpertonderzoek (2013) die de seksuele gezondheid in kaart bracht bij 1832 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar heeft 43% van de seksueel actieve vrouwen en 35% van de mannen minstens één seksuele functiestoornis. De seksuele respons verloopt volgens 4 fasen: verlangen, opwinding, orgasme en herstel.** Bij een seksuele functiestoornis is het seksueel functioneren binnen één van deze fases verstoord. Voorbeelden van een seksuele functiestoornis zijn: erectiestoornissen, orgasmestoornissen, problemen met het seksueel verlangen, etc.

Een seksuele functiestoornis hoeft echter op zich niet ervaren te worden als een probleem of last. Wanneer dit echter wel het geval is spreken we van een seksuele disfunctie.

 

Vaak hebben mensen al verschillende jaren last van een seksuele disfunctie. Maar slechts 1 op 8 mannen en 1 op 5 vrouwen zoekt professionele hulp. Degene die uiteindelijk professionele hulp zoeken wachten dan nog eens gemiddeld 7 jaar om de stap te zetten. 

 

Wacht geen 7 jaar wanneer u vragen, zorgen of problemen ervaart omtrent seksualiteit. Aarzel niet om contact op te nemen want praten helpt. Echt! Hoe cliché dit ook mag klinken. De aanpak binnen seksuologische hulpverlening verloopt steeds discreet en alles wat besproken wordt in het kabinet van de seksuoloog blijft daar ook. Seksuologen zijn immers verbonden aan het beroepsgeheim.

Indien u vragen/zorgen/problemen heeft omtrent seksualiteit, mag u mij steeds vrijblijvend contacteren. Samen bekijken we hoe ik een u/jullie van dienst kan zijn. 

Astrid – 0496/11 63 89

astrid.vandenabeele@believe-med.be

 

**hier worden de fasen volgens  Kaplan weergegeven. Volgens Masters en Johnson, de pioniers binnen de seksuologie, bestaan de fasen uit: opwinding, plateau, orgasme & herstel.

Gerelateerd

Van burnout naar veerkracht

Een burn-out kan je best omschrijven als lichamelijk en geestelijk ...

Wie ben ik?

Heel veel mensen vragen zich af ‘wie ben ik nu eigenlijk?’ Dit is ...

Individuele loopbaanbegeleiding op maat

Je loopbaan vormgeven kan behoorlijk ingewikkeld zijn. In de ...