Wat is dry needling?

Wat is dry needling?

Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode van de kinesitherapeut/manueel therapeut. Bij dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur! Bij dry needling is het de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen.

Vaak zijn meerdere behandelingen noodzakelijk en per behandeling kunnen er meerdere spieren aangeprikt worden.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpoints kunnen naast pijn en uitstraling ook stijfheid en bewegingbeperking geven.

Hoe ontstaan Triggerpoints?

Triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Een verkeerde houding, overbelasting van bepaalde spieren. Stress kan ook een belangrijke onderhoudende factor zijn van triggerpoints.

Hoe voelt dry needling?

Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een soort  van ‘krampgevoel’.  Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.

Nabehandeling?

Na het prikken wordt er nabehandeld, aan de hand van stretching, circulatie-oefeningen, kinesiotaping, …. Na de behandeling krijgt u advies,  oefeningen en de raad om de aangeprikte spieren warm te houden.

Het is belangrijk dat u deze adviezen zo goed mogelijk opvolgt voor een maximaal resultaat.

Praktisch: Behandeling op afspraak.

Thuline – 0471 76 09 95 of thuline.heyerick@believe-med.be

Ellen – 0478 55 39 72 of ellen.schatteman@believe-med.be

 

Bron : www.dryneedling-gent.be

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...