Wat kan een kinderwensconsulent voor jou betekenen?

Wat kan een kinderwensconsulent voor jou betekenen?

Door kinderwens expertise netwerk wordt er jaarlijks een opleiding tot erkend kinderwensconsulent georganiseerd. Deze opleiding wordt gevolgd door verschillende paramedici, met als doel meer bewustzijn en minder taboe te creëren rondom het ruime thema kinderwens.
Op verschillende domeinen kan een kinderwensconsulent hulp, advies en ondersteuning bieden.

In paramedisch centrum Believe werken we multidisciplinair samen rond dit thema.
Je kan terecht bij Evelien, vroedvrouw en erkend kinderwensconsulent.
Bij een osteopaat die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van fertiliteitsproblemen en vrouwen tijdens de perinatale periode.
Bij een psychologe of seksuologe.
Uiteraard verwijzen we wanneer nodig steeds door naar een arts.

Kiezen voor kinderen

Kiezen voor kinderen of niet? Is mijn partner er ook wel klaar voor? Alleenstaand met een kinderwens, kan dat? Hoe bereid ik me best voor op een zwangerschap? Hoe word ik zwanger? …
Op al deze vragen zoeken wij samen met jou een antwoord. Door je bewust te maken van je eigen vruchtbaarheid en levensstijl zorgen we ervoor dat alle kansen op een zwangerschap optimaal benut worden met een zo gezond mogelijke start.
Tijdens een preconceptioneel consult maken we tijd om alles samen te bekijken en te bespreken. Van menstruele cyclus tot bevruchting, van factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden tot tips naar een gezondere levensstijl. Zwanger worden is een kansspel, we helpen jou de beste kaarten te trekken.
Ook niet -traditionele koppels en alleenstaanden zijn meer dan welkom, we bekijken graag hoe we jou best kunnen helpen.

 

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Helaas is bij 1 op de 6 koppels een vruchtbaarheidsbehandeling nodig. Dit kan voor een rollercoaster aan emoties zorgen en een diepgaande impact hebben op verschillende aspecten van je leven, zoals bijvoorbeeld je relatie, seksualiteit, zelfbeeld, financiële situatie, werkomgeving…
Door jou te informeren en te adviseren over de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komt. Door goed geïnformeerd te beginnen aan een fertiliteitstraject worden al heel wat vragen en twijfels weggenomen.
Als koppel ga je hier meestal heel verschillend mee om, we bereiden jullie hier op voor en geven tips mee om elkaar hierin beter te begrijpen en ruimte te geven.
Doorheen de duur van het traject ben je hier ook steeds welkom om alle obstakels die zich voordoen aan te pakken en te overwinnen. We willen je leren omgaan met alle emoties en trachten je draagkracht groter te maken.

 

Als zwanger worden niet lukt

Als spontaan zwanger worden niet lukt en fertiliteitsbehandelingen niet het gehoopte resultaat geven, is het belangrijk om te gaan nadenken over de toekomst. Wordt dit een toekomst met kinderen of zonder kinderen?
Wij kunnen je helpen om beter je weg te vinden in die zoektocht door informatie en ondersteuning te bieden. Er kunnen verschillende opties aan bod komen zoals kiezen voor een donor (eiceldonor, spermadonor), maar ook pleegouderschap en adoptie. Ook hier is het belangrijk om goed geïnformeerd te beginnen aan je keuzeproces.
Verder helpen we je ook om afscheid te nemen van je biologische kinderwens. We leren je omgaan met de verschillende emoties en trachten samen een nieuwe weg en doel in je leven te zoeken.

 

Verlies en schaduwverdriet

Het verliezen van een zwangerschap kan ook een grote impact hebben op je leven, of het nu om een prille zwangerschap gaat of om een levensvatbare baby. Mama of papa wordt je reeds van zodra je een kinderwens hebt. Wanneer dit afgenomen wordt, ga je door een rouwproces. Het is belangrijk om het rouwen toe te laten en zo je verlies een plaats te geven in je leven. Wij kunnen je hierbij helpen, we leren je omgaan met je verdriet en je pijn, maken je bewust van je eigen rouwproces en zetten je op weg om hier op een voor jou aanvaardbare manier mee om te gaan. We leren je om niet los te laten maar om anders te gaan vasthouden.
Wanneer een zwangerschap moet afgebroken worden om medische redenen, kunnen we je ook begeleiden en informeren tijdens deze ingrijpende gebeurtenis.
Verlies kan ook leiden tot schaduwverdriet, hier hebben we het over verdriet die altijd met je meeloopt, je hele leven. Verdriet die dikwijls niet gezien of niet begrepen wordt door je omgeving. Denk maar aan verdriet omdat je nooit je eigen biologische kinderen zal hebben, omdat je nooit een tweede kindje kan krijgen waar je zolang van droomde, omdat je op 6 weken zwangerschap je kindje verloor terwijl nog niemand het wist,… Schaduwverdriet gaat ook gepaard met een rouwproces en kan soms nog intenser zijn omdat het niet altijd gezien of aanvaard wordt door de omgeving. Praat hierover met ons, we pakken dit samen aan.

 

Van roze naar broze wolk

Wanneer je na een periode van vruchtbaarheidsbehandelingen eindelijk zwanger bent kan euforie, geluk en blijdschap heel snel omslaan in een gevoel van twijfels, onzekerheden en angsten. Jouw roze wolk wordt plots een grijze, broze wolk die alle momenten kan breken.
Ook wanneer je bevalt kan de gedroomde roze wolk uitblijven. De baby waar je zo naar uitkeek is er eindelijk maar toch kan je hier een dubbel gevoel bij hebben. Ondanks alle liefde die je zal voelen, kunnen er ook twijfels en angsten de kop opsteken.
De behandelingen en zwangerschap vragen heel veel van je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Weet dat het normaal is om je niet in topconditie te voelen, geef toe aan je vragen, angsten en onzekerheden. Wij helpen je hier doorheen, proberen samen met jou een antwoord te zoeken op al je onzekerheden, leren je omgaan met je angsten en proberen je gerust te stellen waar mogelijk. Ons doel is om je te laten genieten van het ouderschap, om je broze wolk terug roze te maken.

 

Zoals je ziet zijn wij er om je te ondersteunen van bij het ontstaan van je kinderwens tot bij het waarmaken van je kinderwens, maar ook wanneer je je kinderwens niet vervuld ziet worden.

Wees welkom, we believe!

Praktisch: Behandeling op afspraak.

Vroedvrouw: Evelien – 0478 21 39 12 of evelien.roegiers@believe-med.be

Gerelateerd

Sportspecifieke revalidatie

Sporten is gezond maar af en toe loopt het ook eens mis en raak je ...

Hoe kan jij deze zomer het beste uit je vakantie halen en zorgeloos genieten?

...dringend nood aan vakantie omdat je werkomgeving je energie vreet ...

Rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen komen veel vaker voor dan je zou denken! De ...