Wat is osteopathie?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze (onderzoeks- en behandelmethode) van het bewegingsapparaat, organen en andere weefsels (zenuwweefsel, bindweefsel,…) van het lichaam met als doelstelling het herwinnen van een normale functie waardoor het gebruik van medicatie of medische ingrepen vermeden zouden kunnen worden.

De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel alle bewegingsmogelijkheden van al deze systemen en gaat op zoek naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht van de patiënt. Osteopaten hebben een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie en maken daar gebruik van tijdens hun behandelingen.

De bewegingsbeperkingen in het lichaam worden in kaart gebracht en gaat zo op zoek naar de oorzaak van de klacht. Door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties worden de beperkingen van beweging terug genormaliseerd. De osteopaat geneest niet maar geeft het lichaam “een duwtje in de rug” om zelf te genezen. Blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, worden opgeheven.

Principes?

Osteopathie is voornamelijk gebaseerd op volgende drie principes:

  1. De mens vormt 1 geheel en alle afzonderlijke delen van het lichaam beïnvloeden elkaar. Dit wordt holisme genoemd. Een probleem in het lichaam zorgt niet alleen voor een lokale verandering in het lichaam maar ook ergens anders in het lichaam, “op een afstand”.vb. een lekke autoband zal zorgen dat de auto in zijn geheel ook in de problemen geraakt, zal niet kunnen rijden naast het lokaal probleem bijvoorbeeld een gat in de band.
  2. Alles in het lichaam kan en moet goed bewegen. Wanneer ergens een bewegingsverlies optreedt, betekent dit een verlies in functie.vb. een auto die te lang heeft stilgestaan verliest zijn functie en zal niet meer rijden.
  3. Het lichaam beschikt over een zelfregulerend mechanisme. Een lichaam als eigenschap dat het zichzelf altijd in evenwicht probeert te houden. Ons lichaam vecht onbewust tegen allerhande aanvallen zoals virussen, bacteriën, mechanische veranderingen (zwaartekracht), chemische (voedsel) en thermische (warmte en koude) veranderingen.

 

Osteopaten kunnen u helpen bij heel wat klachten. Zowel kinderen, baby’s, volwassenen, sporters, senioren, personen met een beperking kunnen bij hen terecht.

Mogelijke klachten waarvoor mensen bij een osteopaat langsgaan:

Musculoskeletale problemen (gewrichten en spieren): nekpijn, rugklachten, sacro-iliacale pijnen, gewrichtspijnen, artrose, peesaandoeningen, tennisellebogen, frozen shoulder,…

Klachten aan het hoofd: oorsuizen, migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, problemen aan het kaakgewricht,…

Spijsverteringsproblemen: darmklachten, opgeblazen gevoel, stoelgangproblemen, krampen, zuuroprispingen, reflux, slikproblemen,…

Klachten bij kinderen en baby’s: slaapproblemen, concentratiestoornissen, misselijkheid, darmkrampen, hoofdpijn, reflux, voorkeurshouding,…

Hoe verloopt een consultatie?

De behandeling start met een uitgebreid vraaggesprek (ziektegeschiedenis, klachtenverloop,… Er wordt een goed beeld van de klachten gevormd voor het onderzoek zelf start. Een klinisch balans van de patiënt wordt opgemaakt.

Tijdens het onderzoek bekijkt de osteopaat niet enkel de plaats waar de pijn zich situeert. Indien nodig wordt de patiënt door gestuurd wanneer bepaalde provocatietesten positief zijn tijdens het manueel onderzoek.

Na het onderzoek volgt een behandeling, via zachte manuele technieken. Een osteopaat zal nooit medicatie voorschrijven en maakt geen gebruik van invasieve technieken zoals inspuitingen.
Een behandeling duurt ongeveer 45 min tot één uur.

Meestal wordt er minstens één week tussen twee behandelingen gelaten. Zo kan het lichaam de tijd nemen om te reageren op de behandeling en zo zichzelf gaan corrigeren en terug in balans brengen.

Kosten en vergoedingen?

De prijs van een consultatie varieert tussen de 50 en 60 euro voor een halfuur tot één uur.

U kan per mutualiteit bekijken wat de tussenkomsten voor osteopathie bedraagt. Sommige aanvullende verzekeringen (DKV, Ethias, Allianz,…) vergoeden nog extra voor osteopathie in specifieke polssen. Vraag meer inlichtingen bij uw makelaar.

Waar:
Paramedisch centrum BeLieve
Doornstraat 16, 9940 Evergem

Meer info:

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Kan ik je op andere vlakken helpen met gezondheidsproblemen? Neem gerust contact
Tel: 0472 22 62 69

Mail: caroline.moreels@believe-med.be

Afspraak: agenda caroline.moreels

Gerelateerd

Van burnout naar veerkracht

Een burn-out kan je best omschrijven als lichamelijk en geestelijk ...

Wie ben ik?

Heel veel mensen vragen zich af ‘wie ben ik nu eigenlijk?’ Dit is ...

Individuele loopbaanbegeleiding op maat

Je loopbaan vormgeven kan behoorlijk ingewikkeld zijn. In de ...