Van burnout naar veerkracht

VAN BURNOUT NAAR VEERKRACHT

Herwin je energie en leer wat voor jou goed is.

‘Pfff, ik ben helemaal opgebrand’, zuchten we soms na een hectische werkdag. Maar met een echte burn-out heeft dat meestal niet meteen iets te maken. Een echte burn-out kan zo heftig zijn dat iemand letterlijk te vermoeid is om zich aan te kleden. Zelf de juiste diagnose stellen wordt bemoeilijkt doordat de term burn-out te pas en te onpas wordt gebruikt. (Ook als er eigenlijk sprake is van chronische stress of depressie).

Een burn-out kan je best omschrijven als lichamelijk en geestelijk volledig uitgeput zijn. Zo moe, dat je niet meer herstelt na een normale periode rust. Zo moe dat je niet eens meer een boodschap kan doen of alleen nog maar kan huilen. Een burn-out ontstaat door langdurige overbelasting, door te lang over je grenzen te gaan. Een te hoge werkdruk wordt vaak gezien als een belangrijke oorzaak. Maar een burn-out kan evengoed komen door te veel privé-verplichtingen of privé-spanningen. En ook eigenschappen zoals perfectionisme of faalangst kunnen een trigger zijn.

Vaak ontstaat een burn-out geleidelijk. Je bent dan langzaam gewend geraakt aan burn-out symptomen zoals vergeetachtigheid, prikkelbaarheid of slapeloosheid en ziet niet hoe geleidelijk aan het vuur in jezelf aan het doven is.

Ben je al lange tijd doodmoe, heb je moeite met nadenken en heb je geen controle meer over je emoties? Dan zou je dus een burn-out kunnen hebben. Herken de klachten en burn-out symptomen op tijd. Ga met dit vermoeden altijd eerst naar je huis- of bedrijfsarts. Je arts kan de juiste diagnose stellen en adviseren over een passende begeleiding.

Goede begeleiding is immers broodnodig bij een burn-out, alleen rust nemen is niet genoeg. Je raakt dan echt niet uit de opgebrande fase, of zit er heel snel opnieuw in. Bij een burn-out coach ontdek je waar je stress van krijgt en hoe je beter kunt omgaan met stress.

Als burn-out of stresscoach ga ik anders te werk dan in een gewoon (loopbaan)coaching traject. Aanvankelijk gaan we niet lang praten maar eerder werken via lichaamsgerichte opdrachten, zoals ontspanningsoefeningen, ademoefeningen en mindfulness technieken. We houden rekening met het stadium van burn-out en met de individuele behoeftes en sterktes. Indien je nog in de fase van uitputting zit, komt in de eerste plaats het fysieke herstel aan bod. Van zodra je minder uitgeput bent en weer kan ontspannen, starten we met een oplossingsgerichte aanpak met focus op het mentaal herstel en zelfmanagement. In een eindfase richten we ons op werkhervatting en hervalpreventie. We bereiden stapsgewijs voor hoe je vol zelfvertrouwen opnieuw aan de slag kan gaan en herval kan voorkomen.

Als burn-out coach werk ik vaak samen met andere disciplines, zoals de huisarts, maar ook een fysiotherapeut, yogaleraar, diëtist, klinisch psycholoog of werkgever kunnen worden ingeschakeld.

Ook als je voelt dat je in een burn-out dreigt te belanden, kunnen we  via een coaching traject op maat werken rond de mentale en fysieke aspecten van stress. Je leert je energie weer op te bouwen, je wordt bewust wat goed voor je is en waar je persoonlijke kracht uit haalt.

Heb je je energie herwonnen en staat je vraag in het teken van werkhervatting? Of ben je nog een het werk maar voel je dat de stress en draaglast te veel worden. Dan kan je gebruik maken van een VDAB loopbaancheque (goed voor 4 uur coaching voor 40 €).

Vraag een vrijblijvend intake gesprek met mij als erkend loopbaancoach en je bent vertrokken!

 

Tot gauw!

 

Isabel Van Neste

0471 87 78 88

isabel.vanneste@believe-med.be

 

 

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...