Pijn bij vrijen …

Pijn bij vrijen, …

Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 vrouwen wel eens pijn ervaart tijdens en/of na het vrijen. Dit wordt nog te vaak als normaal gezien, terwijl de redenen hiervoor zeer divers kunnen zijn en bijna altijd behandelbaar zijn. Omdat de pijn als normaal gezien wordt, zullen veel vrouwen hier geen info of hulp voor zoeken. Wie dit wel doet, krijgt soms nog te horen dat het ‘tussen de oren’ zit en ze gewoon meer moeten ontspannen.

Hieronder geef ik info over twee van de meest voorkomende redenen voor pijn bij het vrijen.

Vulvodynie

Hierbij ervaart de vrouw pijn aan de vulva (uitwendige intieme delen) en/of de vagina opening. Dit kan voorkomen door infecties, wondjes, overgevoelige zenuwen, etc. en zorgt voor pijnlijke aanrakingen (ook na seks) en/of pijnlijke penetratie. Hier is het belangrijk bij een goede gynaecoloog langs te gaan, er bestaat onder andere een ‘Q-tip test’ waarbij met een wattenstaafje zal gekeken worden waar de pijn/overgevoeligheid zich bevindt en hoe sterk deze is.

Een eerste zelftest kan ook zijn om met glijmiddel bij jezelf te gaan voelen. Is er ook pijn als de partner er niet bij is? Kan je ontspannen wanneer je alleen bent?

Bij de seksuoloog gaan we op zoek naar manieren om hiermee met de partner te communiceren, hoe leren ontspannen, als de pijn bij de zelftest minder is of niet aanwezig gaan we de mogelijke oorzaken bespreken, alternatieven voor vrijen/penetratie, etc.

 

Vaginisme

Hierbij zal penetratie moeilijk of onmogelijk zijn door bekkenbodemspieren (zie andere blog) die te gespannen zijn. Primair vaginisme is aanwezig van jongsafaan, de jonge vrouw heeft nooit een tampon of vinger kunnen inbrengen bijvoorbeeld. Secundair vaginisme kan ontstaan door trauma of negatieve ervaringen waardoor de gedachte aan die ervaring zorgt voor een spanning van de bekkenbodemspieren.

Hier is het ook belangrijk om te weten of er lichamelijk geen andere oorzaak is zoals het hymen (maagdenvlies) die in de weg zit of endometriose (zie andere blog) of vulvodynie, dus een afspraak bij de gynaecoloog is de eerste stap indien mogelijk.

Bij de seksuoloog gaan we aan de slag met zelfexploratie (de vinger en glijmiddel) en pelottes, buigzame staafjes in verschillende groottes die stap voor stap kunnen ingebracht worden. Hierbij wordt er vaak samengewerkt met de kinesist voor ontspanningsoefeningen.

Naast deze twee oorzaken kan pijn bij het vrijen ook gaan rond gebrek aan of te kort voorspel, dus  niet voldoende kans om opgewonden te worden en vochtig te worden; verminderde mogelijkheid om vochtig te worden door lagere Eustrogeenproductie (natuurlijk of menopauze); endometriose (zie blog); te snel afgeleid worden waardoor opwinding geen kans krijgt; etc.

Voor de partner is vrijen ook veel leuker als jij ervan geniet, onzekerheid kan voor verminderde intimiteit zorgen of zelfs het volledig stopzetten van vrijpartijen. Communiceren hierover is een must, maar vaak niet gemakkelijk.

meer info of een afspraak:

Seksuoloog Hadewijch pecceu

Hadewijch – 0479/50.29.95.

Hadewijch.pecceu@believe-med.be

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...