Rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen komen veel vaker voor dan je zou denken! De puberleeftijd is hierbij een cruciale factor omdat het kind hier veel verandert op fysiek vlak (o.a. groeien, houding, sport,…).

Net zoals bij volwassenen kan rugpijn zeer diverse redenen hebben. We zien dat er enkele redenen zijn die vaak terugkomen bij kinderen:

  1. Het type sport dat je uitvoert

Bepaalde sporten die veel voorwaarts buigen, achterwaarts buigen of draaibewegingen vragen zijn veel meer belastend voor de rug. Als deze dan nog eens frequent of op een hoog niveau worden uitgevoerd, is de kans op rugklachten groter. Uit studies blijkt dat bijvoorbeeld gymnastiek, volleybal, fietsen, voetbal,… sporten zijn die deze klachten kunnen veroorzaken.

Wil dit dan zeggen dat ze geen sport meer mogen beoefenen? Zeker niet! Wel is het belangrijk om hen tijdens hun jonge leeftijd bloot te stellen aan diverse sporten zodat diverse spieren worden getraind en het lichaam ook een andere belasting krijgt. Daarnaast is het belangrijk om als ouder waakzaam te blijven voor klachten en hier op tijd op in te spelen.

Sporten met extreme bewegingen – zoals extreme buigbewegingen in gymnastiek of korte krachtige bewegingen zoals voetbal of volleybal – zijn sporten waarbij je als ouder waakzaam wil blijven. Oog hebben voor eventuele klachten, voldoende afwisseling in sport of stretching aanbieden, en de frequentie niet te hoog leggen (3x/week is al veel) is dan ook belangrijk.

  1. Een aangeboren afwijking

Bij sommige kinderen is er een aangeboren lichte afwijking van de rug of het ruggenmerg. Dit wordt al op heel jonge leeftijd geconstateerd waardoor een onmiddellijke aanpak mogelijk is om rugklachten op volwassen leeftijd te verminderen of vermijden.

  1. Te snel groeien

Wanneer een kind op een korte tijd zeer snel groeit kan dit ook ruglast geven. Op puberleeftijd is de groei van spieren trager dan de groei van botten. Dit kan ervoor zorgen dat als je kind groeit, de spieren niet even snel groeien en dit stijfheid kan geven. Deze stijfheid kan rugklachten veroorzaken of de houding van het kind veranderen. Dit kan op lange termijn klachten uitlokken.

  1. Verminderd bewegen of juist hypermobiliteit

Wanneer een kind weinig beweegt worden de spieren in de rug ook weinig uitgedaagd. Deze uitdaging is nodig om een basis spierkracht op te bouwen. Als er dan extremere of meer belastende activiteiten worden uitgevoerd,  kunnen de verzwakte spieren pijn veroorzaken.

Hypermobiliteit daarentegen is het andere uiterste. Hier heeft het kind een overstrekking van de gewrichten door zeer soepele spieren/ligamenten. Onderzoek hierover is nog in tweestrijd of het nu een positief of negatief effect heeft op lage rugpijn/rugklachten.

  1. Geslacht

Geslacht maakt ook een verschil. Zo krijgen  jonge meisjes vaker last van lage rugpijn dan jongens.

  1. Een foutieve houding innemen of langdurig zitten

Denk maar aan langdurig in de zetel zitten om tv te kijken of langdurig een boek lezen op je schoot. Door de voorovergebogen houding ontstaat er meer interne druk op de wervels en tussenwervelschijven. Daarnaast blijven de rugspieren uitgerekt gedurende een lange periode. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen niet kunnen weggevoerd worden en zuurstof niet aangevoerd kan worden. Deze factoren kunnen dan ook last uitlokken.

Je kan altijd je kind aanspreken op zijn houding, maar kies hier voor een rustige aanpak. Geef vooral zelf het goede voorbeeld en oefen samen hierop.

  1. Gespannen hamstrings

De hamstrings hechten aan het bekken en vormen zo een verbinding met onze borstkas. Wanneer de hamstrings te stroef zijn, trekken deze aan het bekken. Daardoor verandert de positie in het bekken en de rug. De rug staat namelijk bovenop het bekken. Door deze spanning in de hamstrings krijg je een bollere onderrug waardoor je volledige rughouding verandert. Dit is geen natuurlijke houding en kan dus extra druk in de wervels en tussenwervelschijven geven alsook extra spanning in rugspieren.

Kortom er zijn dus heel wat oorzaken die rugklachten bij kinderen kunnen uitlokken. Niet elke oorzaak zorgt ook voor rugklachten.

Als ouder is het vooral belangrijk hier waakzaam voor te zijn en op tijd in te grijpen om rugklachten op latere leeftijd te vermijden. Want uit studies blijkt met zekerheid dat rugklachten op jonge leeftijd een voorbode zijn voor rugklachten op volwassen leeftijd. Actief luisteren als je kind rug-of nekpijn aangeeft, is dan ook de boodschap.

Daarnaast is het ook belangrijk om als ouder een goed voorbeeld te geven ikv houding, actieve levensstijl,…

Als ouder ben je medeverantwoordelijk om te voorkomen dat er klachten komen. Beter voorkomen dan genezen! Van jongs af aan dus al aan hun core werken en een juiste houding stimuleren is zeer belangrijk. Zo kan je een goede houding aan tafel, in bed,… aanleren. Daarnaast kan je samen thuis of via lesjes werken aan het versterken van hun spieren op en leuke manier. Let op, niet enkel hun buikspieren versterken, ook hun rugspieren, beenspieren,…

Omdat rugklachten en vooral het voorkomen hiervan bij kinderen zo een groot topic is organiseert ergotherapeut Jorka Ring een workshop KIDS Core

45-60min lang kan je kind via spel of oefeningen een introductie krijgen tot core stability training. Via spelletjes maken we de rugspieren los, sterker en stabieler!

Zo voorkomen we samen pijn in de rug !

Heb je interesse om je kindje spelenderwijs kennis te laten maken met de rug , rugspieren en core training schrijf je kindje dan in via jorka.ring@believe-med.be of 0479/73.01.95. Plaatsen zijn beperkt!

15 augustus

14-15u: 3 tot 6jaar

15u30-16u30: 7 tot 10jaar

16u30-17u30: 10 tot 18jaar

PS: Wist je dat een te zware boekentas geen rugklachten veroorzaakt. Zo blijkt dit uit studies, maar het blijft toch niet je leukste herinnering als kind hè!

Bronnenlijst

North Clin Istanb. 2020; 7(6): 603–608.

Published online 2020 Nov 17. doi: 10.14744/nci.2020.93824

Low back pain in children and adolescents: Real life experience of 106 patients

Ozge Gulsum Illeez,1 Pinar Akpinar,1 Fatma Esra Bahadir Ulger,2 Feyza Unlu Ozkan,1 and Ilknur Aktas1

Published: 12 January 2022

Factors associated with back pain in children aged 6 to 12 years of age, an eight months prospective study

Claire Henriot-Jéhel, Jocelyn Lemire, Caroline Teulier, André Bussières & Arnaud Lardon

https://www.iasp-pain.org/resources/fact-sheets/back-pain-in-children-and-adolescents/

meer info of een afspraak:

Ergotherapeut Jorka Ring

Jorka – 0479/73.01.95.

Jorka.ring@believe-med.be

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...