Sportspecifieke revalidatie

Sportspecifieke revalidatie

Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid en fitheid maar is voor veel mensen ook een belangrijke uitlaatklep en een manier van ontspannen. Er zijn heel veel verschillende sporten en elke sport vereist verschillende eigenschappen van je lichaam en spieren. Hiervan beschrijf ik enkele voorbeelden zodat het concreet duidelijk wordt voor jou.

De meeste balsporten zoals voetbal, tennis, volleybal, … vereisen een goede core stability (=buik- en rugspieren), goede reactiesnelheid, voldoende kracht in de onderste ledematen, …

Maar wanneer we de verschillende soorten balsporten bekijken, zijn er toch heel wat verschillen. Een voetballer heeft meer nood aan een goede controle en coördinatie van de onderste ledematen. Terwijl een tennisser die controle en coördinatie meer nodig heeft vanuit zijn schouder en arm. Daarentegen heeft een volleyballer dan weer meer nood aan goede sprong- en landingstechniek.

Wanneer we gaan kijken naar de zwemsport, vereist deze ook weer heel andere eigenschappen van jouw lichaam en spieren. Zwemmers hebben ook nood aan een goede core stability maar het grote verschil met balsporten is dat zij zelden tot nooit met hun voeten gesteund zijn binnen hun sportprestaties. Ook vereisen zij tov de voorgaande sporten meer controle en kracht in hun schouder- en armspieren en minder in hun benen.

Dit zijn enkele voorbeelden om aan te geven hoe elke sport zijn specifieke karakteristieken heeft en dus andere kenmerken en eigenschappen van het lichaam van de sporter eisen.

Sporten is gezond maar af en toe loopt het ook eens mis en raak je geblesseerd. Wanneer je als sporter geblesseerd bent, wil je zo snel mogelijk je sportprestaties hervatten en dit liefst op een beter niveau als voorheen. De sportkinesitherapeuten in BeLieve kunnen jou daarbij helpen. Zij hebben zelf een grote interesse en passie voor sport. Hiernaast hebben ze verschillende bijscholingen gevolgd binnen specifieke oefentherapie en krachttraining maar ook manuele technieken en dry needling. Zij zijn dus gemotiveerde en gespecialiseerde sportkinesitherapeuten.

Samen gaan we jouw klacht bespreken en deze analyseren binnenin jouw sport. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek om te bepalen wat de oorzaak van de blessure is en hoe deze ontstaan is binnen jouw trainingen. Op basis hiervan kunnen we aan de slag. De behandeling kan dan bestaan uit manuele technieken, dry needling, krachttraining, stabilisatietraining, plyometrische oefeningen, … De oefentherapie zal progressief worden opgebouwd zodat je lichaam en spieren terug 100% klaar zijn om jouw trainingen en/of wedstrijden te hervatten. De oefentherapie wordt telkens aangevuld met cardiotraining. Zo kunnen we jouw conditie en uithoudingsvermogen onderhouden tijdens de revalidatie.

Na het volgen van een individuele en sportspecifieke revalidatie kan je jouw sportprestaties hervatten. Maar dan zit ons werk als sportkiné er nog niet op. We gaan bij BeLieve nog een stapje verder. Om herval of andere blessures in de toekomst te voorkomen, zetten we verder in op preventietraining. Zo leren we je aan wat een goede opwarming is voor elke training of wedstrijd en hoe je specifieke spieren of spiergroepen kan stretchen na een training of wedstrijd. In de laatste sessie geven we nog een oefenprogramma mee voor thuis.

Ervaar je klachten of heb een blessure die ontstaan is door jouw sport of die jou belemmert om je sportprestaties te verbeteren? Dan ben je bij onze sportkinesitherapeuten aan het juiste adres.

Meer info bij onze sportkinesitherapeuten

 

Lieselot Coene

0479 84 72 87

lieselot.coene@believe-med.be

 

Wout Demey

0499 27 53 84

wout.demey@believe-med.be

 

 

 

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...