Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

We kunnen er niet omheen kijken. De letters LGBTIQ+ komen ons tegemoet vanuit het straatbeeld, de media, de politiek … en misschien wel onze eigen omgeving. Er is de regenboogvlag als symbool, het regenboog zebrapad in verschillende steden verspreid over de wereld. Maar wat betekenen de letters en hoe kunnen ze een invloed zijn op jouw leven?

Even alles op een rijtje zetten

L → Lesbisch, vrouw die aantrekking heeft tot vrouwen

G → Gay of homoseksueel, man die aantrekking heeft tot mannen

B → Biseksueel, persoon die aantrekking heeft tot beide geslachten

T → transgender, persoon die zich niet comfortabel voelt in het lichaam waarmee die geboren is

I → Interseks, persoon met lichamelijke kenmerken van zowel vrouw als man

Q → Queer, verzamelterm voor iedereen die zich niet thuisvoelt in het hokjesdenken van hetero en       gendernormen

+ → alles wat minder of niet past bij de vorige letters (panseksueel, non-binair, aseksueel, etc.)

Het zijn termen die aantonen dat er vele combinaties zijn afhankelijk van je genderidentiteit, expressie, aantrekking en geslacht. Hiervoor is ‘De Genderpersoon’ in het leven geroepen (zie hieronder) om verduidelijking te geven.

Identiteit: Hoe iemand zich voelt, meer vrouw/man of beide/geen (non-binair)

Expressie: Hoe iemand zich toont naar de buitenwereld, meer mannelijk/vrouwelijk/neutraal

Aantrekking: Tot wie men zich aangetrokken voelt

Sekse of het geslacht waarmee iemand geboren is

Het gaat dus over een belangrijk deel van de identiteit. Want wie een persoon is, hoe ze zich voelen, hoe ze zich tonen naar de buitenwereld en met wie ze omgaan, is gelinkt met hun identiteit. Maar een identiteit waar nog teveel onbeholpen of negatief op gereageerd wordt, laat sporen na.

Jezelf kunnen zijn, kunnen ontspannen, sociale contacten leggen zonder veroordeeld te worden, geaccepteerd worden. Dit blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er wordt gestreefd naar een inclusieve, open maatschappij waar iedereen welkom is, maar op vlak van gender en seksuele aantrekking komen we vaak nog tekort.

Hier willen we graag ons steentje aan bijdragen. Want wie zich goed voelt in zijn/haar/hun lijf zal algemeen en professioneel beter kunnen functioneren, een gezonder evenwicht kunnen vinden en dus een gelukkiger leven tegemoet gaan.

Dus … Ben jij iemand die in de knoop ligt met je identiteit? Die moeite heeft met het aangetrokken zijn tot iemand van hetzelfde geslacht?

Het gevoel hebben dat je in een verkeerd lichaam geboren bent? Of alle hokjes zien van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, panseksueel, transgender, non-binair, etc en niet weten wat je hiermee moet aanvangen?

Heb je het gevoel een deel van jezelf te moeten verbergen uit angst, schaamte, onzekerheid? Ben je al in contact gekomen met verbaal of fysiek geweld door de persoon die je bent of tot wie je je aangetrokken voelt? Of ken je iemand uit je omgeving die hiermee te maken heeft en heb je vragen hierover?

Als je op één van bovenstaande vragen ‘JA’ moet antwoorden, dan laten we graag weten dat je er niet alleen voor staat. Heb je nood aan een gesprek, de opstart van een Gender traject (transgenderinfo.be), of enkel de wetenschap dat de zorgverlener die voor je staat je accepteert voor wie je bent, bij BeLieve ben je welkom.

Als seksuoloog en relatietherapeute sta ik open voor alle vormen van mensen en relaties, zolang er respectvol met elkaar wordt omgegaan.

meer info of een afspraak:

Seksuoloog Hadewijch pecceu

Hadewijch – 0479/50.29.95.

Hadewijch.pecceu@believe-med.be

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...