Vooruit op de buik

Vooruit op de buik

 

Buiklig heeft tal van voordelen. Het is de basis voor de verdere motorische ontwikkeling. De spieren worden versterkt, de visuele ontwikkeling wordt gestimuleerd, de hoofdcontrole en oog-hand coördinatie worden geoefend…

Maar wat als uw baby’tje niet graag in buiklig ligt? Hoe begin je er nu aan? Ik geef jullie graag wat uitleg en tips and tricks!

Wanneer starten met buiklig?

 

Vanaf dag 1 mogen baby’tjes al op hun buikje gelegd worden tijdens wakkere momenten.

Hoe meer buiklig aangeboden wordt hoe makkelijker en leuker ze het zullen vinden om op hun buikje te liggen. Maar geef uw baby de tijd om het aantal minuten in buiklig op te bouwen. Signalen die kunnen aantonen dat uw baby’tje klaar is om te spelen zijn: oogcontact maken, alert overkomen en wuiven met de armen. Signalen zoals wegkijken, geeuwen en onrustig overkomen tonen aan dat uw baby’tje geen zin heeft om te spelen.

Leuke momenten om buiklig aan te bieden kunnen zijn: voor het eten (zeker voor baby’tjes met reflux), een tijdje na het eten wanneer het eten verteerd is (+/- 1 uur), na een badje of na het verversen van de pamper.

Slapen op de rug en wakker op de buik!

Verschillende fases tijdens de ontwikkeling in buiklig

page2image42110832

 

Tips om in buiklig te liggen

  • Plaats iets leuks op de grond voor de baby (bv. Tummy Time boekje, regenboogstaaf, draaitol, water- of pianospeelmat, speelcirkel of -boog of Squigz spinners…). Prikkel uw baby’tje via de oogjes en oren met speelgoed. Wanneer ze sterker worden en hun armpjes kunnen heffen kan je het speelgoed (licht en makkelijk grijpbaar zoals bv. Oball rammelaar, schakels, sensorische ballen…) voor hun handjes leggen en ze stimuleren om het te pakken. Later kan het speelgoed op ooghoogte aangeboden worden zodat ze hun hoofdje moeten oprichten. Bied dit zeker aan langs beide zijden.
  • Een veelvoorkomende reden waarom baby’tjes wenen in buiklig is omdat ze hun mama of papa niet meer zien. Baby’s jonger dan 6 maanden denken dat iets er niet meer is wanneer ze het niet meer zien. Probeer ervoor te zorgen dat uw baby’tje u kan zien wanneer het op de buik ligt door op dezelfde hoogte te gaan liggen. Zing eventueel een liedje, de stem van mama of papa zal het baby’tje kalmeren. Wanneer dit niet lukt kan je uw baby in buiklig op uw borst leggen.
  • Zorg voor een warme, zachte speelmat. Let op met een kleurrijke mat, ze zullen hiernaar willen kijken. In de beginfase is dit goed maar later willen we dat ze hun hoofdje oprichten en kijken naar speelgoed op ooghoogte. Een bed of zetel is vaak te zacht, wat het moeilijker maakt om te duwen op de ondergrond. Als leuke afwisseling kan je uw baby ook eens op een zitbal/strandbal leggen op de buik.
  • Koppel buiklig aan het moment van verzorgen of tijdens het dragen.
  • Zorg er in het begin voor dat de schouders hoger liggen dan de heupen. Dit kan je in de doen door een opgerolde handdoek onder de oksels te plaatsen.

Blijft buiklig toch moeilijk na het toepassen van deze tips and tricks, aarzel dan niet om mij te contacteren of raad te vragen bij een arts.

Indien jullie nog vragen zouden hebben, kan je mij bereiken via onderstaande gegevens:

 

Nele Van Wingen

0471 17 67 92

nele.vanwingen@believe-med.be

 

 

 

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...