Wat is autogene drainage?

Wat is autogene drainage?

Nu de winter voor de deur staat zullen wij en onze kinderen terug onderhevig zijn aan talrijke luchtwegeninfecties van zowel de lage als hoge luchtwegen, met of zonder fluimen, met of zonder kortademigheid (dyspnoe)…

Vooral voor de aller kleinsten, kan dit zware gevolgen hebben, daar de fluimen meestal meer vast, en/of in de lager luchtwegen zitten, en ze ook moeilijker de fluimen kunnen ophoesten. Medicatie, al dan niet aerosol, wordt op gestart. De combinatie met het juist spoelen van het neusje, aannemen van verschillende drainagehoudingen en autogene drainage kan ervoor zorgen dat de genezing en herstel van het kindje toch sterk bevorderd wordt.

Wat is autogene drainage?

Autogene drainage is een techniek binnen de kinesitherapie die gebruikt wordt om slijmen (mucus) uit de luchtwegen te helpen verwijderen. Hierbij word de ademhaling actief (bij een volwassene of ouder kind) of passief (bij baby’s) gemoduleerd.

Deze techniek kan helpen om de blijvende symptomen (hoesten, vergrootte slijmvorming, reutelen of piepen van de ademhaling) te verminderen zodat het kind/volwassene sneller kan recupereren.  Vermindering van het nachtelijke hoesten, zorgt voor een beter slaap, wat de genezing bevordert en  nieuwe infecties voorkomt.

Voor wie is autogene drainage geschikt?

 • Baby’s die herstellen van een acute infectie (bv. RSV)
 • bronchiolitis of bronchitis
 • mucoviscidose
 • COPD

Hoe pakken we dit aan bij baby’s en kinderen?

Bij een volwassene wordt actief gevraagd om de ademhaling te moduleren. Door op verschillende longniveaus te ademen wordt het slijm gemobiliseerd. Door snel uit te ademen (huffen of hoesten) wordt het slijm van de grote luchtwegen naar de mond gebracht. Soms maken we ook gebruik van een hulpmiddel , zoals flutter.

Jonge kinderen zijn niet in de mogelijkheid om hun ademhaling zelf aan te passen, hierbij worden passieve technieken, geassisteerde autogene drainage, gebruikt. Door met de handen druk op de borstkas uit te oefenen, een PEP-masker (positieve expiratory pressure), elastische velcro banden en bouncing op een bal word het kind verplicht om op een lager niveau te ademen en komen de slijmen los. Oudere kinderen kunnen deze dan ophoesten, baby’s zullen na het hoesten de slijmen inslikken (deze verlaten dan via het spijsverteringsstelsel het lichaam). Het gebeurt dat het kindje weent tijdens de behandeling, maar we proberen de therapie zo kindvriendelijk mogelijk te brengen.

Naast de (geassisteerde) autogenen drainage is het ook belangrijk om op een correcte manier te hoesten/huffen en indien nodig  de neus te spoelen. Het juist gebruiken van het aerosoltoestel en drainagehoudingen vnl. bij baby’s zorgen voor een optimaal herstel. Dit alles wordt tijdens de kine-behandelingen uitgevoerd en aangeleerd.

Hoe verloopt een consultatie?

 • We starten met spoelen van het neusje en dit correct aanleren aan de ouders
 • De medicatie wordt via aerosol toegediend gedurende 5min
 • Geassisteerde autogene drainage met PEP, velcro banden en bobath bal

Belangrijk om te weten:

 • Het kan dat jouw/jullie kindje weent tijdens de therapie
 • Geen voeding kort voor de therapie (30min-60min)
 • Behandelfrequentie wordt aangepast volgens nood
 • Jouw/jullie kindje is in goeie handen bij ons!

Indien jullie nog vragen zouden hebben, of je wenst een afspraak te maken, kan je ons bereiken via onderstaande gegevens:

 

Nele Van Wingen

0471 17 67 92

nele.vanwingen@believe-med.be

of

Lieselot Coene

0479 84 72 87

lieselot.coene@believe-med.be

of

Ellen Schatteman

0478 55 39 72

ellen.schatteman@believe-med.be

 

 

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...