Te weinig genoten… “van het nu”?

Het is bijna 2023, wat gaat de tijd snel…

Nu we het einde van het van het jaar naderen, beseffen we soms dat we te weinig genoten hebben “van het nu”, dat het vaak te druk was en dat ons werk en de maatschappij eigenlijk te veel van ons vragen.

Zo flitst het jaar aan ons voorbij, zonder bewust te zijn van alle kleine gelukjes!

Als ik het gevoel heb dat ik me van moment naar moment haast, in een poging om vakjes af te vinken op een eindeloze to-do lijst, … ga ik even zitten, controleer ik mijn ademhaling, zodat het hectische gevoel verdwijnt, mijn hartslag vertraagt, mijn bloeddruk en de productie van stresshormonen dalen, dit noem ik “mindful zitten”.

Hierdoor verdwijnt het gevoel dat er niet genoeg tijd in de dag zit.

Misschien ben je ook nieuwsgierig naar mindfulness?

Denk je bij mindfulness aan lang stilzitten op een meditatiekussen?

Dat kan maar hoeft zeker niet zo te zijn!

Je kan heel eenvoudig starten met mindfulness, en nu al meteen.

Neem even tijd voor jezelf. Even niet denken aan zorgen voor anderen, aan je to-do lijst.

Dus…neem je favoriete drankje erbij, zet je comfortabel neer, lees even verder en ontdek wat mindfulness voor jou kan betekenen.

  • Het kan je het gevoel geven dat je meer tijd in je dag hebt
  • Het kan je helpen met stress om te gaan
  • Het kan je helpen beter te slapen

Mindfulness is een niet-oordelend bewustzijn van je gewaarwordingen, gedachten en emoties. Het is bewust aandacht geven aan wat er in het nu is en met een nieuwsgierige en open blik ontdekken wat er zich nu afspeelt.

Als je mindful bent, schenk je in het bijzonder aandacht aan het voelen, ruiken, proeven, horen, zien terwijl je  een dagelijkse activiteit uitvoert waar je normaal gezien weinig aandacht aan zou schenken.

Experimenteer met het gebruik van je zintuigen om deze nieuwe dingen op te merken terwijl je je door je dag beweegt en ervaar wat er gebeurt.

Hierbij alvast een paar leuke mindfulness oefeningen om je op weg te zetten:

  • Bij het wakker worden

Als je wakker wordt, merk dan het gevoel op van je lakens tegen je huid en je matras en kussen die je ondersteunen. Voel de lucht tegen je gezicht en let op de temperatuur van de lucht.

  • Neem een mindful slokje

Stop even om te genieten van je ochtenddrank naar keuze. Ruik en onderzoek je koffie of thee voordat je een langzame slok neemt. Sluit je ogen, voel en proef de vloeistof op je tong voordat je slikt.

  • Geniet van je douche

Hoe voelt het water aan als het je huid raakt? Let op het schuimen van de zeep en geniet van het gevoel van de zeep op je huid. Masseer aandachtig je hoofdhuid als je je haar wast. Wat ruik je, wat voel je, wat hoor je …

  • Langzaam lunchen

Voordat je aan je lunch begint, neem even de tijd om te onderzoeken wat er op je bord ligt. Welke kleuren en texturen zie je? Hoe ruikt het? Neem een klein hapje en laat je mond alles in je opnemen door op te merken hoe je eten aanvoelt. Is het knapperig of zacht? Welke smaken neem je waar?

  • Maak een wandeling

Strek je benen ‘s middags met een wandeling om de hoek en laat je zintuigen in contact komen met je omgeving. Kun je iets zien dat je nog nooit eerder hebt gezien, of het nu op de grond is, aan de zijkant van een gebouw? Wat hoor je? Sta stil bij de lucht boven je. Zijn er wolken? Hoe zien ze eruit? Zie je vogels of bomen? Zie je iets in de lucht wat je nog nooit eerder hebt gezien?

  • Scan je lichaam ’s avonds voor je gaat slapen

Sluit je ogen  en richt je aandacht op je lichaam. Begin bij je tenen en ga omhoog, waarbij je elk lichaamsdeel observeert tot aan de bovenkant van je hoofd. Wees nieuwsgierig naar wat je voelt en let op spanning, warmte, pijn of andere gewaarwordingen. Merk op of je geest afdwaalt en verhalen creëert over wat je voelt. Zo ja, kijk of je de geest terug kunt brengen naar de gewaarwordingen zonder ze te beoordelen.

  • Kijk naar de maan en de sterren

Wanneer heb je voor het laatst echt naar de sterren en de maan gekeken? Neem de tijd om te onderzoeken wat er buiten de atmosfeer is en sta jezelf toe bewondering te voelen als dat opkomt.

Ben je nieuwsgierig naar hoe mindfulness weer rust in jouw hoofd kan brengen?

Je weer kan laten genieten van “het nu”?

Vraag dan een gratis intakegesprek aan via isabel.vanneste@believe-med.be ,

of online via https://www.respiracoach.be/

Voor 2023 wens ik  jou alvast heel veel magische lichtpuntjes in “het nu”.

En geniet …

 

Liefs,

Isabel

”Mindfulness is liefdevol leven. Als je liefdevol leeft, volgen de juiste daden vanzelf.” Jon Kabat-Zinn

Isabel Van Neste

Loopbaancoach & stress & burnoutcoach

0471 87 78 88

isabel.vanneste@believe-med.be

 

 

 

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...