Wat is Blood Flow Restriction Training?

Wat is Blood Flow Restriction Training?

Blood Flow Restriction Training (BFRT) is een relatief nieuwe vorm van training, waarbij oefeningen worden uitgevoerd met een verminderde hoeveelheid bloedtoevoer naar de arm of het been. Met behulp van een manchet die strak om het lidmaat wordt geplaatst om de bloedstroom te verminderen, maar niet volledig af te sluiten, creëer je vervolgens een lokaal zuurstofarm gebied in de omvatte spier.

Wat is het effect ervan?

Wanneer je aan het trainen bent, krijgen je spieren extra bloed vanuit het hart. Maar door de BFRT, kan het bloed minder snel terug naar je hart.

Dit zorgt onder andere voor:

  • Meer spieractivatie
  • Ophoping van zuurstofarm bloed (het gevoel dat je spieren helemaal vol lopen en dus extra vermoeidheid)
  • Ophoping van metabolische afvalproducten zoals melkzuur (het branderige gevoel dat je ervaart)
  • Je spieren leren trainen in een “zuurstofarme” omgeving
  • Verder komen er een heleboel metabolieten en hormonen (zoals testosteron en groeihormoon) vrij

 

Omdat je traint met minder zuurstof, moeten er meer spiervezels worden geactiveerd. Simpel gezegd zorgt Blood Flow Restriction Training ervoor dat je tijdelijk een hogere spieractiviteit behaalt. Het biedt een groot voordeel in het revalideren na een operatie of bij een aandoening waarbij we de gewrichten niet te zwaar mogen belasten. Het bootst immers een hoge trainingsbelasting na terwijl je toch een lage trainingsbelasting hebt. Het resultaat is dat je voldoende spiervezels aanspreekt. Daarentegen is er relatief weinig spierspanning waardoor er weinig spierschade ontstaat.
Dit is dan ook het grootste voordeel van BFRT, je hebt bijzonder weinig gewicht nodig om toch een trainingsstimulus te krijgen. Dit maakt het interessant om te gebruiken in een revalidatiesetting. Je kan zo de persoon met een lagere intensiteit laten trainen en toch de voordelen uithalen zoals je traint met een hoge intensiteit.

Voor wie is BFRT?


Eigenlijk is het toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, getraindheid, tijdens revalidatie of tijdens sporttrainingen.

Duidelijke indicaties waarvoor het kan gebruikt worden zijn:

  • Doordat je in verhouding minder zware gewichten kan gebruiken, is de belasting voor je bindweefsel (gewrichten, pezen, etc.) lager. Dit is ideaal voor als je aan het revalideren bent of last hebt van hardnekkige blessures van je knieën, ellebogen, polsen, enkels of heup.
  • Je kunt blood flow restriction training ook inzetten om overbelasting te voorkomen. Naarmate je sterker wordt, bestaat de kans dat je overtraint en neemt je blessurerisico toe.
  • Beginners hebben over het algemeen te maken met veel spierschade (spierpijn), wat negatieve gevolgen kan hebben op de trainingen. Blood flow restriction training zorgt ervoor dat er minder spierschade ontstaat en is een bijkomend voordeel dat beginners een hogere spieractiviteit behalen, doordat er meer metabole stress ontstaat.

 

BFRT is reeds gebruikt bij een verscheidenheid aan musculoskeletale pathologieën en heeft tot op heden niet geleid tot ernstige bijwerkingen bij gebruikers die geen contra-indicaties hadden voor BFR-training. Mogelijke bijwerkingen van BFR-training zijn vaak van korte duur. Voorzichtigheid is echter geboden bij patiënten met hartaandoeningen of stollingsproblemen. Dit wordt uiteraard eerst uitgebreid besproken met de patiënt bij aanvang van de training.

Kine-BeLieve gebruikt  deze trainingsmethode tijdens orthopedische revalidatie, vb. heup-knie-shouderprothesen, postnatale revalidatie, rugrevalidatie, geriatrische revalidatie,…

Ook tijdens de sportspecifieke revalidatie maken we gebruik van BFR om de juiste spieren te versterken, een hoger rendement te krijgen en toch te kunnen werken met lage gewichten, om zo het blessurerisico te beperken. Dus zowel voor de beginnende sporter, loper, zwemmer,… als de gevorderde sporter is BFR een goede, veilige en functionele trainingsmethode!

Een extra voordeel is dat de trainingsduur  korter is en het effect hoger.

We zijn dan ook overtuigd van de meerwaarde van BFR in onze praktijk!

Wil je deze top trainingsmethode zelf eens ervaren?

Of zou je graag een behandeling opstarten bij ons?

Contacteer een van onze kinesitherapeuten:

09/258.81.58

Mailadressen zichtbaar via diensten

De komende weken kan je elke woensdag een van onze kine’s aan het werk zien met BFT op onze instagram en face book pagina.

Gerelateerd

Wat is Blood Flow Restriction Training?

BFRT is een relatief nieuwe vorm van training...

Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.

De G en de T staan voor Gender & Trans maar wat houdt dit nu juist in?...

Oromyofunctionele therapie

Mijn kind lispelt. Mijn kind zit steeds met de mond open...