26 mrt Actief ouder worden
Je voelt je 3×7 maar voelt toch af en toe een pijntje. Herkenbaar?
Dat is normaal!
Naarmate we ouder worden maakt ons lichaam minder nieuwe cellen aan en treden er wel wat veranderingen op. Hoe ons lichaam verandert is heel verschillend van persoon tot persoon.
Verandering in de huid
Naarmate we ouder worden verandert onze huid. Deze wordt minder elastisch en dunner. Bijkomend kan de huid onder invloed van o.a. bloedverdunners fragieler worden en kunnen er sneller wondjes ontstaan.
Een goede huidhygiëne en voldoende water drinken is de boodschap!
Veranderingen in slaap
Oudere mensen geven vaak aan dat ze minder slaap nodig hebben. Dit ligt aan diverse factoren waaronder het melatonine gehalte maar ook de hoeveelheid beweging overdag.
Doordat men minder doet overdag, is het lichaam minder fysiek belast en is er dus een kortere recuperatie via slaap nodig.
Het lichaam maakt minder melatonine aan waardoor we ook minder snel moe zijn en slaap nodig hebben.
Elke dag 30 min extra bewegen, vb. wandelen, fietsen,… zorgt voor een verhoogde hartslag en een betere slaap!
Veranderingen ter hoogte van rug
Naarmate we ouder worden neemt de hoogte van de tussenwervelschijven af. Hierdoor krimpen we een stukje. Dit kan leide tot rugklachten.
Specifieke oefeningen ter versterking van de rug – en buikspieren, CORE-oefeningen, kan op elke leeftijd!
Veranderingen specifiek bij vrouwen
Wanneer een vrouw de menopauze doormaakt, ondergaat die veel hormonale veranderingen. Deze hebben een impact op zowel fysieke als mentale processen. Zo worden de spieren en gewrichten stijver, en neemt het spiervolume en de botdensiteit af. Ook de vettoename is vaak een herkenbaar gevolg voor vrouwen.
Blijven bewegen/sporten in combinatie met stretchen is belangrijk om de spieren te onderhouden en de gewrichten soepel te houden!
Veranderingen in ons skelet en botten
De kwaliteit en dichtheid van je bot gaat een stukje achteruit. Dit komt door de afname/verlies van calcium. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot osteoporose, dit is een daling van de botkwaliteit waardoor het riscico op botfracturen stijgt .
Een toevoeging van calcium in je voedingspatroon is dus een heel belangrijke factor!
Oefeningen met lage gewichten geeft een positief effect op je botten!
Veranderingen in de spieren
Bij het ouder worden neemt de spiermassa af, ook wel atrofie of sarcopenie genoemd. Naast de afname van de spiermassa/spieren treedt er vaak ook verkorting van de spieren op waardoor we meer gebogen gaan lopen. Dit kom vaak door het gebrek aan beweging.
Zowel duurtraining, als spierversterkende oefeningen zijn noodzakelijk om deze atrofie tegen te gaan. Dit kan via CORE-stability, aquagym,… maar ook via wandelen, fietsen,…
Heel wat veranderingen die dus optreden bij het ouder worden. Maar wat doen we eraan?
Hoe veranderen we het verouderingsproces?
Het antwoord is : Een gezonde actieve levensstijl hanteren!
Door ‘meer bewegen’ in je dagelijks leven te integreren in combinatie met een gezond voedingspatroon( voldoende eiwitten, calcium,…) kan je heel wat verouderingsprocessen en klachten tegengaan of afremmen.
Bewegen zorgt namelijk dat de spieren en gewrichten soepel blijven zodat pijn uitblijft. Daarnaast zorgt bewegen voor een belasting/druk op de botten, hierdoor wordt botaanmaak en spierversterking gestimuleerd. Omdat onze spieren uit verschillende soorten vezels bestaan is zowel krachttraing als duurtraining nodig. Op die manier versterk je je botten en spieren en voorkom je heel wat klachten zoals traplopen, botbreuken,…
Waar wacht je dus nog op? Laten we allemaal beginnen bewegen! Wat zoals het spreekwoord zegt:
Rust roest!
Wil je graag begeleiding in je actieve gezonde levensstijl ?
Kijk dan even op onze website voor advies bij foodcoach Nele , een aangepast oefenschema bij de kinesitherapeuten en volg zeker onze workshops tijdens de week van de valpreventie.
- Woensdag 26/4 van 14u30-16u Workshop Fit ouder worden: Leer en ervaar tijdens deze workshops wat je allemaal kan doen om gezond ouder te worden.
- Vrijdag 28/4 van 14-15u of 16-17u Wandeling ‘Valveilig op stap! Wandel je jong met de 50+ wandeling’
Ga met ons mee op wandeling door het Hermeerspark en leer alles over bewegen, wandelen en valveiligheid.
Meer info of inschrijvingen via
Jorka – 0479 73 01 95 of jorka.ring@believe-med.be
Gerelateerd