Artrose en bewegen

Iedereen kent wel iemand met ‘artrose’. Maar wat is het precies en belangrijker: wat kunnen wij er samen aan doen?

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening van 1 of meer gewrichten. Denk hierbij aan jouw knieën, heupen, wervels in jouw rug, vingers,… In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen, dit laagje is een soort schokdemper om het bot te beschermen en zorgt ervoor dat botten vlot over elkaar kunnen glijden tijdens bewegingen. Bij artrose gaat de kwaliteit van dat laagje kraakbeen achteruit, door deze schade ontstaan er ontstekingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en minder beweeglijkheid.

Wat is de oorzaak van artrose?

De exacte oorzaken van artrose zijn moeilijk vast te stellen en tot op heden dus nog onbekend. Er zijn wel enkele factoren die een rol kunnen spelen: veroudering, erfelijkheid, overgewicht, vroegere blessures aan gewrichten en geslacht (vrouw > man).

Wat kan je hier zelf aan doen?

Hoewel artrose niet volledig kan worden genezen, zijn er door aanpassingen in levenstijl verschillende manieren om de symptomen te verzachten. Ga op zoek naar jouw gezond lichaamsgewicht, zoek de balans tussen voldoende beweging en rust, let op jouw ergonomie tijdens dagelijkse activiteiten en beweeg gevarieerd en regelmatig.

Wat zijn de voordelen van bewegen?

  • Spierversterking en ondersteuning: dankzij spierversterkende oefeningen zullen jouw spieren rondom de aangetaste gewrichten versterken, hierdoor is er een betere ondersteuning van het gewricht en bijgevolg minder belasting op het kraakbeen.
  • Verbetering van jouw bewegelijkheid: dankzij mobiliserende oefeningen kan je de stijfheid verminderen.
  • Verbetering van doorbloeding en gewrichtsvocht: beweging stimuleert de bloedcirculatie, wat op zijn beurt kan helpen bij het leveren aan voedingsstoffen aan het kraakbeen en het bevorderen van de productie van gewrichtsvocht. Dit kan je zien als ‘smering’ van de gewrichten en zorgt dus voor een soepele werking.
  • Pijnverlichting en gemoed: bij regelmatige lichaamsbeweging komen de drie ‘gelukshormonen’ vrij: endorfine, serotonine en dopamine. Deze zorgen voor een beter stemming maar ook voor het verminderen van pijnperceptie! Een win-win situatie dus.

Conclusie:

Samen met de kinesitherapeuten gaan we op zoek naar jouw ideale mix van aerobe activiteit (zwemmen, fietsen, wandelen,…), spierversterkende oefeningen en mobiliserende oefeningen waarbij we de intensiteit bepalen op basis van jouw lichaam.

Meer info, kiné BeLieve:

ellen.schatteman@believe-med.be

Gerelateerd

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie past perfect in de BeLieve visie:...

Getuigenis Sofie, mama van Noor*

Hoe hard het ook is: soms is liefde ook loslaten...

Oktober…(borst)kankermaand…

‘En plots ben ik kankerpatiënt'...

Start van het schooljaar

De logopedisten van BeLieve wensen alle kinderen een leuk en leerrijk...

Vakantie Volgeboekt

Hier vind je enkele boeken over je liefde- en of seksleven...