29 jul Identiteit, Gender & Seksualiteit als onderdeel van ons leven.
LGBTQ+
De G en de T staan voor Gender & Trans… maar wat houdt dit nu juist in?
Een tijd terug kon u in de blog LGBTIQ+ informatie lezen over deze samenvoeging van letters en betekenis hierachter. In deze blog geef ik graag wat verdere uitleg over een onderdeel hiervan, namelijk gender & trans.
Eerst en vooral, wanneer we het hebben over gender gaat het over hoe je je voelt.
Je kan jou meer man voelen, meer vrouw voelen, ergens tussenin of volledig daarbuiten. Hier spreken we dus niet over het biologisch geslacht, of welke genitaliën je hebt bij de geboorte.
Een cisgender persoon is iemand geboren in het biologisch geslacht waarmee die zichzelf ook identificeert, bijvoorbeeld iemand met een penis die zich ook man voelt.
Een transpersoon is iemand waarvan het aangeboren geslacht niet overeenkomt met hun gevoel over wie ze zijn. De sekse komt dus niet overeen met de genderidentiteit. Een voorbeeld is iemand die geboren is met het mannelijke geslacht, maar zich meer vrouw voelt.
In dit geval zijn er twee opties mogelijk:
Een eerste optie is alles laten zoals het is, verdergaan met het leven in het mannelijke geslacht en met de wetenschap dat anderen jou als man kunnen aanzien en op deze manier adresseren.
Een tweede optie is beslissen dat het belangrijk genoeg is voor jou om als vrouw gezien te worden en jezelf ook zo te voelen. Met deze optie kan je weliswaar zo ver gaan als je zelf wil. Hormonen opstarten, identiteitskaart wijzigen, operatie ondergaan, etc. Alles kan in principe, maar niet alles kan direct. Afspraken boeken bij specialisten, gesprekken opstarten, administratie regelen en financieel bekijken wat mogelijk is, het kost tijd en moeite.
Een doorverwijsbrief is nodig om hormonen te kunnen opstarten (endocrinoloog) en eventueel ook voor een operatie. Voor een aanmelding in een van de genderteams is ook geduld nodig, momenteel is er bijvoorbeeld in Gent een wachtlijst van anderhalf jaar.
Een doorverwijsbrief is te verkrijgen bij psychologen en/of seksuologen die op de lijst staan van het Transgender Infopunt en/of werken in één van de genderteams. Ikzelf ben één van deze seksuologen. Voor het kunnen opmaken van een doorverwijsbrief zijn meerdere consulten nodig, vooraf kan moeilijk worden bepaald hoeveel. Indien er tegenindicaties zijn om hormoontherapie op te starten zal dit ook besproken worden.
Buiten een erkend genderteam is gedeeltelijke terugbetaling niet gegarandeerd. Een erkend psycholoog of seksuoloog (zoals mijzelf) kan bij bepaalde mutualiteiten een bedrag terugvorderen per consult.
Ben je iemand die zich niet kan vinden in een bepaald gender?
Je voelt je niet man en ook niet vrouw?
Dan is het mogelijk dat je non-binair bent en ongeveer in het midden tussen de uitersten zit.
Of je voelt aan dat geen van beide genders bij jou past en plaatst jezelf buiten dit spectrum.
Ook genderfluïde is een optie, wanneer je de ene dag meer vrouw voelt en de andere dag meer man. En dat is ook oké.Dat zijn de twee bovenstaande keuzes nog altijd van toepassing.
Voor meer info kan je terecht op het transgender infopunt of TIP.be.
Heb je twijfels, weet je niet goed hoe je je voelt en heb je nood aan een gesprek? Aarzel niet en maak een afspraak via:
hadewijch.pecceu@believe-med.be of 0479/50.29.95
Tot dan,
Hadewijch
Gerelateerd