kaakgewrichtsklachten

Temporomandibulaire dysfuncties (TMD)

Temporomandibulaire dysfuncties (of ook wel kaakgewrichtsklachten) is een verzamelnaam voor klachten en stoornissen van het kauwstelsel. Ons kauwstelsel bestaat uit kauwspieren, twee kaakgewrichten en het gebit. Het aantal patiënten met deze klachten is sinds het begin van de coronacrisis erg gestegen. De kaakproblemen worden vooral veroorzaakt door stress en mondmaskers die verkeerd gebruikt worden. Je kent vast het gevoel dat je constant je mondmasker wil corrigeren met je mond en dus ook je kaak. Deze beweging zijn we niet gewend en vandaar de opkomende klachten.

Je kan TMD opdelen in drie verschillende groepen:

TMD met oorzaak in het gewricht. Hierbij ligt de oorzaak van klachten in het kaakgewricht inclusief de discus en ligamenten. Vooral het verkeerd bewegen van het gewricht is hierbij een probleem.

TMD met oorzaak in de spieren. Hierbij ligt de oorzaak van klachten in de spierstructuren van het kauwstelsel. Vaak heeft men bijkomend ook nekklachten en andere symptomen zoals hoofdpijn, oorpijn, duizeligheid,…. Dit gebeurt bijvoorbeeld door overmatig klemmen, knarsen, nagelbijten, kauwgom kauwen,… Stress is eveneens hierbij een belangrijke factor.

TMD met een gemengde oorzaak. Dit is een combinatie van de twee bovenstaande.

 

De meest voorkomende klachten die TMD geven zijn:

Pijnlijke of vermoeide spieren rond het aangezicht en/of nek

Beperkte kaakbewegingen of met een bepaald geluid (kraken of klikken)

Oorpijn (plaats van het gewricht)

Overgevoelige tanden

 

Behandeling?

De aanpak bestaat uit een aantal belangrijke vaste onderdelen. Doel van de therapie is het reduceren en tenslotte het opheffen van de pijn, het verstoord bewegingspatroon en de kaakgewrichtsgeluiden.

Het geven van voorlichting en advies. De therapeut legt uit waar de kaakklachten mogelijk vandaan komen. En vooral wat u zelf kunt doen om ze te verminderen en voorkomen.

Ontspannings- en stretchingstechnieken van de betrokken spieren

Mobilisatietechnieken van het gewricht (indien nodig)

Het aanleren van specifieke (bewustwordings-)oefeningen die u ook thuis kunt oefenen. Het doel hiervan is het dempen van de pijn, verbeteren van houding, ontspannen van hoofd, nek en schouders en het vergroten van de mondopening.

Tenslotte bekijken we altijd de persoon in zijn totaliteit en komen we samen tot een gerichte oplossing. Hierbij werken we altijd multidisciplinair om zeker geen zaken uit het oog te verliezen.

 

Ervaart of herkent u deze klachten? Dan gaat u best op consult bij u huisarts voor een kinesitherapeutisch voorschrift.

Indien u tandpijn heeft en de tandarts vindt geen dentale oorzaak, is deze pijn vaak te wijten aan kaakgewrichtsklachten of temporomandibulaire dysfuncties. Hierbij is bovenstaande behandeling aan te raden. De tandarts kan dan ook een voorschrift voor kinesitherapie opmaken.

Een behandeling bij de kinesitherapeut duurt ongeveer 30 min. De weekfrekwentie wordt door de kinesitherapeut zelf bepaald, afhankelijk van de ernst van de klachten.

Voor meer info:

 

Kiné BeLieve

09/ 258 81 58

ellen.schatteman@believe-med.be

 

 

Gerelateerd

Getuigenis Sofie, mama van Noor*

Hoe hard het ook is: soms is liefde ook loslaten...

Oktober…(borst)kankermaand…

‘En plots ben ik kankerpatiënt'...

Start van het schooljaar

De logopedisten van BeLieve wensen alle kinderen een leuk en leerrijk...