Oktober…borstkankermaand…Think Pink maand…

Oktober…borstkankermaand…Think Pink maand… 

 

Borsten, 

Ze bestaan in alle soorten en maten. 

Opvallend,  

Andere weer klein en bescheiden. 

Ze kunnen pront naar voren staan of in de loop der jaren wat meer gaan hangen. 

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België, één op negen wordt ermee geconfronteerd! 

Regelmatig zelf je borsten onderzoeken is dan ook van groot belang. Het is bewezen dat 90% van de vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken zelf, vaak vroegtijdig, borstkanker ontdekken. Het is dus noodzakelijk om je borsten goed te kennen. Door zelfonderzoek weet je hoe ze ‘normaal’ aanvoelen en wanneer er iets niet in orde is. 

 

Hoe goed ken jij je borsten? Hoe ga je zorgvuldig met ze om? 

 

Pink Ribbon, een nationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, liet een studie uitvoeren rond zeflonderzoek. Daaruit blijkt dat: 

  • 6/10 vrouwen de spiegel mijden en kijken weinig of niet naar hun borsten 
  • 1/3 schaamt zich soms over haar borsten 
  • 1/4 van de Belgische vrouwen is weinig alert voor signalen die kunnen wijzen op eventuele borstkanker 
  • 3/10 vrouwen heeft nog nooit een zelfonderzoek gedaan (dit zijn voornamelijk jonge vrouwen, vrouwen die niemand kennen met borstkanker, of die weinig kennis hebben over de ziekte) 
  • 7/10 deden dit wel al, maar 4/10 is niet zeker of ze het wel correct doen 

Zelf je borsten onderzoeken doe je zo: 

Het is aangeraden om elke maand je borsten zelf te onderzoeken. Om het niet te vergeten kan je gebruiken maken van het ‘Day 3’ initiatief van MSD Belgium: elke derde dag van de maand, met drie vingers, gedurende 3 minuten je borsten onderzoeken. 

Waarom op dag drie?  Wanneer je het cijfer 3 negentig graden naar rechts kantelt, herken je er een paar borsten in! Zo zal je het minder snel vergeten! 

Zelfborstonderzoek in 6 stappen: 

Stap 1: Neem de tijd. 

Kies een houding en een plek waar je je prettig bij voelt om je zelfonderzoek te doen. Het gebruik van een bodylotion zorgt ervoor dat je gemakkelijk over je borsten kan wrijven. 

Stap2: Watch it girl. 

Kijk naar je borsten in de spiegel. Laat eerst je armen naast je lichaam hangen, zien je borsten er hetzelfde uit als de vorige keer of zijn er veranderingen te zien in grootte, de vorm, de huid en/of tepel? Doe nu hetzelfde terwijl je je arm achter je hoofd houdt. Maak een foto van je borsten met je telefoon of schrijf op wat je ziet. Hierdoor is het vergelijken de volgende keer gemakkelijker. 

Stap 3: Tepel inspectie. 

Controleer je tepel en het gebied rondom je tepel. Trek voorzichtig aan je tepel en kijk of hij gemakkelijk meegeeft. Wanneer je tepel niet meegeeft kan dat in het ergste geval betekenen dat er iets niet in orde is. Heb je altijd al ingetrokken tepels gehad, dan geldt dit niet voor jou. 

Stap 4: Voel. 

Leg je arm achter je hoofd. Smeer wat olie op je hand, verdeel je borst op in vier gelijke stukken en ga met drie aangespannen vingers – die je tegen elkaar houdt – in een ronddraaiende beweging je bost rond. Controleer met diezelfde circulaire beweging je oksel en de weg ernaartoe. 

Stap 5: Op en neer. 

Laat je arm nog even achter je hoofd en maak nu met gespannen vingers een ronddraaiende beweging op en neer over je borst. Begin bij het sleutelbeen en ga door tot de onderrand van je borst om zeker te zijn dat je geen enkel plekje mist.  Voer verschillende druk uit terwijl je deze stap volgt: licht-gemiddeld-zwaar. 

Stap 6: Wisselen. 

Voer het onderzoek nu uit bij je andere borst en herhaal deze oefening elke derde dag van de maand. 

Bij de geboorte zijn de borsten van mannen en vrouwen vrijwel gelijk qua opbouw. Het verschil zit hem in de ontwikkeling tijdens en na de puberteit, onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. 

De melklieren en melkkanalen bestaan bij mannen dus wel, maar slechts in kleine hoeveelheden. Daarom is borstkanker bij mannen een zeldzamen ziekte, maar er zijn helaas altijd uitzonderingen. 

Het is dus ook belangrijk dat ook mannen veranderingen in hun borst tijdig opmerken. Borstonderzoek bij mannen gebeurt nagenoeg hetzelfde als bij vrouwen. 

 

Dus… aarzel niet! Start met zelfonderzoek elke derde dag van de maand, met drie vingers, gedurende drie minuten! 

 

Onze praktijkverantwoordelijke en kinesitherapeute Ellen is één van de drie Pink Ladies Belzele. Elk jaar organiseren Ellen, Sheila en Annick een fuif ten voordele van Think Pink. Ook dit jaar, deze gaat door op 14/10 in het Zwijntjeshof. De opbrengst van deze roze party gaat integraal naar Think Pink! 

Met dat geld financiert Think Pink o.a. het wetenschappelijk onderzoek naar genezing van borstkanker. We zijn ervan overtuigd dat de bevindingen van dit onderzoek ook een grote bijdrage zijn in de strijd naar andere kankers vb. Pancreas-kanker, prostaatkanker, darmkanker, hersentumoren,… 

We willen dan ook alle ‘overlevers’, ‘strijders’ en hun familie een hart onder de riem steken! 

We herdenken met veel liefde degene die de strijd verloren hebben en hun familie! 

 

Indien jullie nog vragen zouden hebben over Kinesitherapie, sporten, seksuologie bij borstkanker, of je wenst een afspraak te maken, kan je ons bereiken via onderstaande gegevens:

 

Ellen Schatteman

0478 55 39 72

ellen.schatteman@believe-med.be

 

 

Gerelateerd

Getuigenis Sofie, mama van Noor*

Hoe hard het ook is: soms is liefde ook loslaten...

Oktober…(borst)kankermaand…

‘En plots ben ik kankerpatiënt'...

Start van het schooljaar

De logopedisten van BeLieve wensen alle kinderen een leuk en leerrijk...