30 jan …over veerkrachtig zijn…
…over veerkrachtig zijn…
(donderdag 17 februari of 03 maart telkens om 19u)
Het leven zit vol kleine en grote uitdagingen. In deze aanslepende Covid-periode komt er nog steeds van alles op ons af wat soms veel van ons vraagt. Ondanks alle moeilijkheden en de stress die erbij hoort, blijven de meesten onder ons relatief goed functioneren, dit is ‘veerkracht’.
Veerkracht zegt iets over hoe sterk je je voelt bij problemen en tegenslagen en hoe je je probeert aan te passen aan die situatie.
Gaat veerkracht over sterk zijn? Niet noodzakelijk. Veerkrachtig zijn betekent dat je op zoek kunt gaan naar manieren die ook nu, in tijden van Covid, voor jou werken om je goed in je vel te blijven voelen.
Veranderingen, stress of een tegenslag kunnen ons uit evenwicht brengen. Hoe sterk je uiteindelijk uit balans geraakt, hoe sterk je te lijden hebt onder druk en tegenslagen hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent.
In het behouden van ons mentaal welzijn vervult veerkracht twee belangrijk functies.
Ten eerste vormt het een buffer tegen stress en tegenslag.
Ten tweede zorgt veerkracht voor herstel van je mentaal welzijn en zorgt het dat je kan ‘terugveren’ na tegenslag.
Wanneer een springveer zeer sterk is, zal er veel gewicht nodig zijn om haar samen te duwen. Een veer die niet zo krachtig is, kan je gemakkelijker samenduwen. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat de veer zo krachtig mogelijk is, een krachtige veer zorgt ervoor dat je minder makkelijk uit evenwicht geraakt en zal ook vlot terugveren op het moment dat de druk verdwijnt. Veerkracht heeft dus zowel een beschermende als herstellende functie.
Maar soms lukt het terugveren niet meer, bijvoorbeeld bij een heel heftige shock of wanneer een tegenslag de ‘druppel’ is. In die gevallen blijft je veer ingedrukt.
Hoe bouw je aan meer veerkracht?
Je veerkracht wordt pas zichtbaar op het moment dat je geconfronteerd wordt met stress of tegenslag. En je kan alleen veerkrachtiger worden door met stress en tegenslag te leren omgaan.
Heel wat vaardigheden zoals flexibiliteit, vertrouwen, daadkracht… dragen ook bij tot meer veerkracht. Door deze vaardigheden te trainen ontwikkel je vertrouwen dat, wanneer er zich iets voordoet, je er wel uit zal geraken. Maar vaardigheden alleen zijn niet voldoende! Ook de context of omgeving speelt een rol.
Doe zelf even de test, ben je veerkrachtig of geraak je langzaam uitgeput…
https://www.helan.be/nl/magazine/tests/schijfruimtevol/test/
Een beetje stress is helemaal niet erg. Maar als je al lange tijd spanning ervaart, snel geïrriteerd bent en niet meer kunt ontspannen, dan kan het uit de hand lopen en leiden tot een burnout. Wil je stress verminderen en beter leren omgaan met stress?
Hierbij alvast een paar tips die je kunnen helpen wanneer je wel wat veerkracht kunt gebruiken:
- Kies soms voor ontspanning en plezier. Hoe zwaar het leven nu soms ook is, afleiding en plezier zijn belangrijke energiegevers.
- Oefen optimisme; door te kijken door een roze bril, zal je merken dat je sneller terug kunt veren. Eigenlijk is het geloof in veerkracht al een vorm van optimisme.
- Vraag om hulp. Het getuigt van kracht wanneer jij mensen om hulp durft te vragen. Vertel eerlijk hoe het nu echt met je gaat. Vaak vinden mensen het fijn om te helpen.
- Oefen dankbaarheid. Door je aandacht te richten op wat er wel goed gaat, ga je je beter voelen. Deze vrijgekomen energie helpt je om terug te veren.
Herstellen van burn-out vraagt om veerkracht. In eerste instantie vraagt dit paradoxaal genoeg juist om voelen en accepteren, samen met een geloof in verandering. Weet dat wanneer het nu slecht gaat, het later vaak weer beter wordt.
Door de chronische stress ga je veel piekeren en heb je moeite met helder denken. Ook ben je emotioneler. Ik wil je nu het vertrouwen geven dat je kunt herstellen. Door een lange periode te rusten en ontspannen, om vervolgens weer te gaan werken aan het opbouwen van je energie en door te oefenen met nieuw gedrag kan jij herstellen. Mensen zijn gelukkig erg veerkrachtig.
Lukt het jou zelf niet om uit het dal te klimmen en je weer beter te voelen?
Via een traject op maat begeleid ik je terug naar een veerkrachtig leven.
Dit begint met één of twee ontdek sessies. In deze ontdek sessies bespreken we wat een stress en burnout eigenlijk is, hoe je ermee kan omgaan, hoe je stopt met piekeren en hoe je jouw gedachten de baas wordt
In de herstelsessie(s) werken aan je veerkracht via time en aandacht management, relaxaties en geven we aandacht aan je emoties.
In de (her)ontdek sessie verdiepen we ons verder in wie jij bent, wat jij in je leven belangrijk vindt, hoe je je talenten kan opsporen en inzetten en versterken we je probleemoplossend vermogen.
In de re-integratie sessie onderzoeken de match met je job en bespreken we eventuele aanpassing of verandering van werk.
Wens je meer informatie hierover, kom dan zeker naar onze infoavond op donderdag 17/02 of donderdag 03/03 in de tuinkamer van BeLieve.
Tijdens deze infoavond doen we in detail uit te doeken wat stress met je mentaal en lichamelijk welzijn doet en geven we tips en advies rond het opbouwen van je veerkracht en hoe we jou met een traject op maat kunnen ondersteunen in het versterken van jouw innerlijke veer.
Praktisch: We starten om 19u00 en ronden af rond 21u (kostpijs €5 incl. drankje)
Inschrijven via mail naar isabel.vanneste@believe-med.be of via lieselot.coene@believe-med.be
Isabel Van Neste
Loopbaancoach & stress & burnoutcoach
0471 87 78 88
isabel.vanneste@believe-med.be
Kiné BeLieve
09/ 258 81 58
ellen.schatteman@believe-med.be
‘Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang’. Bertold Brecht.
Gerelateerd