03 okt Perinatale kinesitherapie
Perinatale kinesitherapie…
Mama worden, ouder worden …. het mooiste wat je kan meemaken.
Zwanger worden en zijn is niet zo vanzelfsprekend, bij sommige gaat dit heel vlot en anderen hebben een hele weg af te leggen.
Een van onze vorige blogs ging over kinderwens en fertiliteit , hoe we specifiek bij BeLieve je hierin kunnen begeleiden.
Deze blog-reeks gaat over kinesitherapie tijdens (prenataal) en na (postnataal) de zwangerschap, welke fysieke veranderingen ons lichaam ondergaat en hoe de kinesitherapeut je hierbij kan helpen.
Omdat de kinesitherapeutische behandeling zo uitgebreid is , starten we met een algemene BLOG over prenatale kine en worden verschillende behandelingen in afzonderlijke BLOGs verder uitgelegd. Daarna komt er een BLOG over postnatale kinesitherapie.
Bij BeLieve is het kinesitherapeut Ellen Schatteman die de perinatale kinesitherapie uitoefent.
Zij is mama van een tweeling Viktor en Cozette. Door haar eigen fertiliteitsproblemen, een lange weg naar een zwangerschap, is er een bijzondere interesse gegroeid in de perinatale begeleiding. Ze heeft hiervoor gedurende de jaren verschillende bijscholingen gevolgd en blijft haar verder vervolmaken in deze tak van de kinesitherapie.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in ons lichaam. Niet alleen ons buikje wordt ronder, maar vanaf de bevruchting bereidt ons lichaam zich voor op een vaginale bevalling.
Dit gebeurt door hormonale veranderingen, zij zorgen voor de ontwikkeling van de foetus, op gang brengen van de weeën en de borstvoeding, maar zorgen ook voor allerlei klachten tijdens de zwangerschap.
Progesteron vermindert de tonus van de gladde spieren en bloedvaten dit kan klachten veroorzaken zoals brandend maagzuur, constipatie, zware benen, oedemen, bekkenbodemproblemen, … deze zorgt ook voor een verhoging van de bloeddruk.
De kinesitherapeut leert je circulatieoefeningen aan, aangepaste turnoefeningen, een geeft aanpassingen ivm slaaphouding om deze kwalen te verminderen.
Manuele lymfedrainage, taping, zwachtelen of steunkousen wordt ook toegepast om de oedemen thv de benen tegen te gaan.
Er is reeds vroeger een BLOG verschenen over manuele lymfedrainage in de ‘Think Pink’ reeks. Ook al ging die over oedemen thv de arm bij borstkanker, de techniek is grotendeels hetzelfde.
Oestrogenen verhogen de ligamentaire laxiteit waardoor het bekken kan uitzetten om de baby door te laten, anderzijds kan er een verschuiving thv de bekkengewrichten gebeuren wat pijn geeft of/en bekkeninstabiliteit. Dit kan reeds vroeg in de zwangerschap beginnen.
Door het groeiend buikje komt ons zwaartepunt anders te liggen en wordt de onderrug holler dit kan rugklachten en/of nekklachten veroorzaken. Ook de verminderde mobiliteit kan rugproblemen veroorzaken.
Deze klachten kunnen we onder controle houden en verminderen via verschillende therapieën, nl. oefentherapie/bewegen, bekkentherapie volgens Cecile Röst, manuele therapie,…
Als je zwanger bent mag je zeker nog bewegen/sporten. Wel moet er rekening gehouden worden met bepaalde factoren waaronder diastasen, verminderde longcapaciteit, druk op de bekkenbodemspieren,… Een zwangere vrouw krijgt tijdens de zwangerschap ongeveer 1,2 l bloed bij, arm aan rode bloedlichamen, hierdoor moet het hart vlugger pompen om zuurstof rond te voeren en kan je vaak dyspnoe of kortademig zijn. Je groeiend buikje duwt je diafragma omhoog en zorgt ook voor kortademigheid. Daarom is het aan te raden om te sporten onder de begeleiding van de kinesitherapeut of door een ergotherapeut ook gespecialiseerd in perinatale sportlessen.
Ook manuele therapie, stretching, kinesiotaping en fascia training wordt toegepast om de rug/nekklachten te verzachten.
Bekkeninstabiliteit behandelen we via de oefentherapie van Cecile Röst. Dit is een eenvoudige behandelmethode, waarbij we de patiënt aanleren om het bekken zelf terug op de juiste plaats te krijgen in 3 stappen:
1 bekken ‘losmaken’
2 bekken in de’ juiste positie krijgen’
3 bekken ‘fixeren’
En een oefenprogramma om de juiste spieren op de juiste manier aan te sterken.
Bij deze therapie staat niet de behandeling van de pijn centraal, maar wel het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Als het lichaam weer naar behoren kan functioneren dan neemt de pijn ook af.
Er wordt ook raad gegeven omtrent juiste zit/standhouding, een juiste transfermethode om van zit naar lig te komen, van rug-lig naar zij-lig te komen. Er wordt getoond welke houding je het best aanneemt bij de verzorging van de baby en tijdens de borst- of flessenvoeding.
Beide ouders hebben ook heel veel vragen rond de bevalling zelf, zeker bij een eerste bevalling.
Naast de vroedvrouw, kan je ook terecht bij kinesitherapeut Ellen voor een les over de ARBEID en een les over PERSEN. Deze lessen volg je samen je partner en bestaan uit een theoretisch deel en een praktisch deel, doel van deze lessen zijn de toekomstige ouders gerust te stellen en voor te bereiden op de komende bevalling en alles daarrond. We vinden het heel belangrijk dat de partner daar heel nauw bij betrokken wordt.
Het goed gevoel van zowel mama als partner staat bij BeLieve centraal, alsook een wetenschappelijk ondersteunde begeleiding en een multidisciplinaire aanpak.
Ellen is trots dat ze jullie mag mee nemen in de wereld van de perinatale kinesitherapie en de BeLieve-aanpak.
Voor meer info:
Ellen Schatteman
0478 55 39 72
ellen.schatteman@believe-med.be
Gerelateerd