14 mei Wat is endometriose?
Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische gynaecologische goedaardige aandoening waarbij cellen die lijken op cellen van het baarmoederslijmvlies (=endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomen.
Minsten 1 op 10 vrouwen lijdt aan endometriose.
Deze complexe pathologie zorgt in veel gevallen voor chronische en ernstige (pijn-)klachten met een grote impact op de levenskwaliteit.
Daarnaast is er een waaier aan uiteenlopende functionele klachten zoals chronische bekkenpijn, pijn bij het vrijen (dyspareunie) en verklevingen die verwant zijn met endometriose. Ook abdominale pijn, een opgezet gevoel ter hoogte van de buik, moeilijke stoelgang kunnen gevolgen zijn van endometriose. De aandoening endometriose kan ook een impact hebben op de vruchtbaarheid.
De diagnose bestaat in hoofdzaak uit een chirurgische ingreep (kijkoperatie) en weefselonderzoek. Omdat het klachtenbeeld zeer uiteenlopend is, kan het doorgaans jaren duren alvorens de patiënt een correcte diagnose krijgt.
De klachten verschillen van persoon tot persoon, de diversiteit aan symptomen is groot. Ook de voorgeschiedenis speelt een belangrijke rol. Sommige studies schatten de incidentie van endometriose tot 6 keer hoger in wanneer een familielid in eerste graad endometriose heeft.
Mogelijke symptomen van endometriose:
- Pijn aan het staartbeen, zonder oorzakelijk verband met een extern trauma zoals een val.
- Pijn aan het bekken.
- Pijn bij het evacueren van de stoelgang.
- Opgeblazen dikke en dunne darm, diarree, constipatie, aambeien.
- Pijn bij seks (dyspareunia), gevoel dat de vaginale ingang te eng is, pijn bij penetratie, tijdens het stoten.
- Extreme pijn bij menstruatie, vaak al op jonge leeftijd, in de aanloop van de menstruatie of bij de ovulatie, langdurige extreme bloedingen.
- Extreme vermoeidheid.
- Zenuwpijnen in de benen, pelvis, onderrug, vermoeide benen.
- Pijn bij urineren.
- Borstpijnen, schouder-, nek- en hoofdpijnklachten, kortademigheid door irritatie op het middenrif en de middenrifzenuw.
- Vruchtbaarheidsproblemen door hormonale disbalans, aanwezigheid van cystes, adhesies, beschadigde eierstokken.
Behandeling van endometriose.
De meest doeltreffende is de chirurgische verwijdering van endometrioma’s en endometriose spots via ablatie, excisie en laserchirurgie, laparotomie en robotchirurgie. Bij sommige patiënten keert de pijn na verloop van tijd na de chirurgie terug, hoewel er daarom geen nieuwe endometriose letsels aanwezig zijn. Dat is vaak het geval door het ontstaan van verklevingen na de chirurgie of omdat het volledig opschonen van een diep letsel niet helemaal mogelijk was.
Medicatie kan gebruikt worden als pijnbestrijding, maar er bestaat geen medicatie die endometriose doet verdwijnen. Hormoon therapie kan omwille van verschillende redenen geadviseerd worden: pre-of postoperatief om nieuwe aangroei of cystes te voorkomen en dit als pijnbestrijding of in kader van een vruchtbaarheidsbehandeling. Anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen worden voorgeschreven als pijnstilling. Angiogenese remmers, medicatie die de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten hindert, stellen een nieuwe, niet-hormonale, niet-chirurgische benadering voorop.
Kinesitherapie en endometriose.
Kinesitherapeutische technieken zoals manuele therapie, dry needling, oefentherapie ter behandeling van de functionele klachten thv het bekken, onderrug, middenrif,… geven een positief effect op de levenskwaliteit van de patiënten.
Bekkendodemtherapie vaak met de nadruk op het behandelen van de pijnpunten via ischemische compressie en het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren kunnen een hulp zijn bij vaginisme en vulvodynie.
Manuele lymfedrainage ter hoogte van de abdomen bij stoelgangproblematieken, opgezette buik,.. kan een vermindering van deze klachten geven.
Osteopathie en endometriose
Manuele therapieën zoals pelvische osteopathie (vaginale, anale en externe osteopathische technieken bijvoorbeeld in de buik, op het bekken) zijn zowel pre-als postoperatief essentieel bij het klinisch onderzoek en het behandelen van functionele klachten en complicaties verbonden aan endometriose.
Consultatie bij de seksuologe en endometriose
Pijn bij het vrijen door de endometriosen, vulvodynie, vaginisme,… kan voor verminderde intimiteit zorgen of zelfs het volledig stopzetten van vrijpartijen. Communiceren hierover, met of zonder je partner, is een must, maar vaak niet makkelijk.
Bij BeLieve geloven we sterk in een multidisciplinaire aanpak, een behandeling op maat.
Zeker bij endometriose is het vaak een zoektocht naar een behandeling die werkt voor jou! We zijn dan ook blij dat we kunnen samen werken met o.a. osteopaat Colette Peeters, een internationale autoriteit op het gebied van de osteopathische behandeling van gynaecologie en infertiliteit. Kinesitherapeut Ellen Schatteman en seksuoloog Hadewijch Pecceu behandelen binnen Believe deze problematieken.
Meer uitgebreide informatie over endometriose kan u vinden op Colette haar website in een van haar BLOG’s en een live webinar.
Gerelateerd